Eurooppalaiset 20 maassa käyvät tänään äänestämässä eurovaalien suurimpana ja viimeisenä äänestyspäivänä. Oikeistolaisilta puolueilta on odotettu laajaa menestystä ja gallupien perusteella sitä on myös tulossa. Voitonpuheita pitänevät niin perinteiset oikeistopuolueet kuin uudemmat ja radikaalimmatkin. Aiheesta raportoi BBC.
Perinteisen oikeiston Euroopan kansanpuolue EPP:n odotetaan saavan eniten paikkoja parlamenttiin. Myös nyt päättyvällä kaudella se on ollut suurin ryhmä. Suomesta ryhmään kuuluvat Kokoomus ja Kristillisdemokraatit.
Jopa neljässä EU-maassa radikaalimpi oikeisto on viemässä voiton. Ranskan Kansallinen Liittouma, Italian veljet ja Itävallan Vapauspuolue ovat mielipidekyselyjen kärjessä, samoin kuin Belgian Vlaams Belang.
Esimerkiksi juuri Belgiassa maahanmuutto koetaan tärkeäksi vaaliteemaksi. Tämä hyödyttää oikeistoa.
Nuori nainen Simona sanoo, että erityisesti nuoret ovat innostuneita Vlaams Belangin kannoista.
– He pitävät heidän politiikastaan, joka koskee ulkomailta tänne tulevia ihmisiä.
Nuorten mielipiteellä on Belgiassa ja Saksassa korostunut merkitys, sillä kyseisissä maissa 16- ja 17-vuotiaat saavat äänestää näissä vaaleissa. Pelkästään Saksassa on arviolta 1,4 miljoonaa äänioikeutettua 16- ja 17-vuotiasta.
Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) on ilmoittanut onnistuneensa viestimään erityisesti nuorille miehille sosiaalisen median alustoilla, kuten TikTokissa.
BBC:n mukaan eurooppalaisten äänestäjien prioriteetit ovat muuttuneet dramaattisesti viime vaaleista vuonna 2019. Venäjän sota Ukrainassa ja elinkustannusten nousu ovat nyt ihmisten mielissä samalla kun maahanmuuton terveyden ja talouden merkitys on suuri.
– Me haluamme Euroopan, joka pystyy puolustamaan itseään, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen EPP:stä paaluttaa.
Suurin kilpailu sunnuntaina käydään Saksassa, jossa jaetaan 96 parlamentin 720 paikasta. Von der Leyenin konservatiivinen CDU/CSU-puolueen odotetaan voittavan. Radikaali AfD saattaa kamppailla jopa toisesta sijasta.
Ranskassa Marine Le Penin Kansallinen liittouma on lisäämässä osuuttaan maan 81 paikasta. Puolueen suuri vetovoimatekijä on ollut sen 28-vuotias johtaja Jordan Bardella.
Unkarissa Viktor Orbánin Fidesz-puolue kohtaa merkittävän haasteen Peter Magyarin ja hänen uuden keskustaoikeistolaisen Tisza-puolueensa toimesta.
Giorgia Melonin Italian veljet kuuluu Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmään yhdessä Espanjan Voxin ja Ruotsidemokraattien kanssa, kun taas Ranskan Kansallinen liittouma on osa Identiteetti ja demokratia -ryhmää, samoin kuin Italian Liitto ja Itävallan Vapauspuolue.
Näiden molempien ryhmien odotetaan kasvattavan ääniosuuttaan, samoin kuin perinteisempi EPP. Yksi asia onkin varmaa: Eurooppa liikkuu tänään oikealle.