Tämän vuoden alusta kotitaloudet ovat voineet hakea helpotusta korkeisiin sähkölaskuihin hakemalla sähkövähennystä ja Kelan sähkötukea.
Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan tukien haku on tammikuun ensimmäisten viikkojen aikana ollut rauhallista.
Kotitalousvähennyksen muodossa tehtävä sähkövähennys on heti hyödynnettävissä, kun arvioi tammi-huhtikuun sähköenergialaskunsa suuruuden ja tekee arvionsa perusteella uuden verokortin.
Verohallinnon johtavan asiantuntijan Sami Varosen mukaan noin 1200 henkilöä on ilmoittanut sähkökulunsa tämän vuoden ennakkoperintään. Hänen mukaan määrä ei ole kovin suuri, jonka hän odottaa johtuvan siitä, etteivät kotitaloudet ole vielä varmoja tulevasta sähkönkulutuksestaan.
Varovaisuuden taustalla on Varosen mukaan myös se, että ”suomalaiset inhoavat mätkyjä” ja pelaavat mieluummin verotuksen suhteen varman päälle. Verohallinnon asiantuntijan mielestä tämä onkin viisasta, mikäli rahoille ei ole akuuttia tarvetta.
Kelan sähkötuesta vastaavan projektipäällikön Kirsi Metsävainion mukaan Kelaan on alkuvuoden aikana saapunut noin tuhat tukihakemusta.
Metsävainion muistuttaa tukihakemusten kulujen kohdistuvan tammi-huhtikuuhun, joten kuun alkupuolella tulleet laskut eivät vielä sisällä alkuvuoden kulutusta. Metsävainion mielestä todellinen tilanne nähdään vasta helmikuussa.
Kevään hakemusmäärää on hänen mukaansa kuitenkin vaikea ennustaa.
– Paljon riippuu sääoloista ja siitä, tuleeko kylmää ja tarvitaanko lämmittämiseen paljon sähköä. Iso tekijä on sähkön hintakehitys. Myös se, millaisia sähkösopimuksia asiakkailla tukikauden aikana on, vaikuttaa merkittävästi, Metsävainio kommentoi.
Leuto tammikuu on kuitenkin laskenut arvioita siitä, mitä hakemusten kokonaismäärät tulevat olemaan. Syksyllä hallituksen esityksen yhteydessä jopa 250 000 tuhannen kotitalouden arvioitiin hyödyntävän sähkövähennystä.
– Siihen nähden 1 200 kuulostaa vaatimattomalta, arvioi Varonen.
Kelan sähkötukia odotettiin hakevan noin 100 000 kotitaloutta, myös tämän odotetaan jäävän alkuperäisistä arvioista.
– Voi käydä niin, että määrä jää pienemmäksi, ennakoi Metsävainio.
Kommentit
»Kommentoinnin säännöt