Verkkouutiset

Fortumin Loviisan ydinvoimalasta tulevia voimalinjoja 11. tammikuuta 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Talsa: Pakkanen jatkuu – näin sähkön hinta kehittyy

Kylmä sää lisää sähkönkulutusta ja näkyy hinnassa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan pilvisyydestä riippuen koko maassa lämpötila liikkuu lähipäivinä kymmenen asteen molemmin puolin. Idästä ja pohjoisesta mahdollisesti virtaa vielä kylmempää ilmaa ja pakkanen voi kiristyä jopa –25 asteeseen.

Tyyni pakkassää sekä kasvava sähkön kysyntä nostavat sähkön hintaa. Sähköä käytetään paljon lämmitykseen ja se on edelleen omakotitalojen yleisin lämmitysmuoto. Viime vuonna useampi kuin joka kolmas omakotitalo lämpeni sähköllä, kertoo Taloussanomat.

Pörssisähkön hinta on vaihdellut kuluvanan vuonna rajusti ja verollinen hinta kävi marraskuussa korkeimmillaan lähes eurossa kilowattituntia kohden. Kuten tässä viimeisimmässäkin tapauksessa, korkeimmat hinnat ovat liittyneet tuotantohäiriöihin.

Tuuli on lähipäivinä maltillinen, mutta Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä arvioi Taloussanomille, että tuulivoimaa voidaan saada merkityksellisiä määriä varsin pienilläkin tuulennopeuksilla.

Sähkö riittää hyvin kireilläkin pakkasilla, kunhan järjestelmä toimii hyvin. Yhtäaikaiset häiriöt puolestaan voivat Heikkilän mukaan vaarantaa sähkön riittävyyden.

Myös Energiaviraston arvion mukaan sähkö riittää myös pakkaspäivien kulutushuippujen aikana, mutta varoittaa, että useat samanaikaiset häiriöt merkittävissä tuotantolaitoksissa ja siirtoyhteyksissä voivat vaarantaa sähkötehon riittävyyden.

Sähkön kulutushuippu kylmänä talvipäivänä on arviolta noin 14 300 megawattia. Kotimaista markkinaehtoista tuotantokapasiteettia käytetään tuolloin arviolta noin 12 800 megawattia. Jotta kysyntä saadaan katettua, on Suomen ostettava tuontisähköä noin 1500 megawatin edestä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)