Verkkouutiset

Kodinkoneita kodinelektroniikkaketju Gigantin myymälässä Helsingissä 17. elokuuta 2020. LEHTIKUVA / OLIVIA RANTA

Talsa: EU-direktiivi mullistaa kodinkonemarkkinat

Entistä useampi kodinkone on jatkossa voitava korjata.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan parlamentti on hyväksynyt direktiiviehdotuksen, jonka mukaan kodinkonevalmistajien on jatkossa huolehdittava, että laitteita voi korjata useammin, kertoo Taloussanomat.

Right to repair eli oikeus korjata -direktiivin myötä esimerkiksi puhelinten akut on voitava vaihtaa ilman, että koko puhelin menee vaihtoon. Pesukonevalmistajien on puolestaan huolehdittava, että varaosia löytyy myös vuosien kuluttua.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen ehdotus etenee parlamentin, komission ja jäsenmaiden kolmikantaneuvotteluihin, joissa se saa lopullisen muotonsa.

Lakien arvioidaan tulevan voimaan eri jäsenmaissa viimeistään vuosina 2025–2026.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan direktiivin tavoitteena on, mahdollistaa tavaroiden korjaaminen myös takuun umpeutumisen jälkeen. Hänen mukaansa se tulee kuluttajalle edullisemmaksi kuin uuden tavaran hankkiminen.

– Näin edistetään ja helpotetaan viallisen tavaran korjaamista. Samalla estetään kuluttajia ostamasta uusia korvaavia tuotteita tarpeettomasti, mikä puolestaan vähentää kuluttajien menoja, Pietikäinen sanoo Taloussanomille.

Direktiivin myötä kodinkoneiden hinnat voivat nousta, sillä ne kestävät jatkossa pidempään. Myös korjauspalveluden kysynnän kasvun arvioidaan luovan työtä jäsenmaihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)