Verkkouutiset

Vuosaaren satama Helsingissä maanantaina 11. maaliskuuta 2024., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Talous pääsemässä vauhtiin suhdannekuopasta: ensi vuodelle jo reipasta kasvua

Tutkimuslaitos Labore arvioi bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna 2,1 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työn ja talouden tutkimuslaitos Labore ennustaa Suomen talouden nousevan suhdannekuopasta.

– Suomi on kituliaan talouskasvun vaiheessa, mutta ennusteemme perusteella tulevien vuosien kehitys on edellisiä valoisampi, todetaan Laboren torstaina julkaistussa talousennusteessa vuosille 2024-26.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Labore ennustaa kuluvan vuoden bruttokansantuotteen kasvuksi 0,4 prosenttia. Ensi vuonna btk:n odotetaan kasvavan jo 2,1 prosenttia ja vuonna 2026 2,0 prosenttia.

Kuluvan vuoden osalta Labore on tarkistanut ennustetta hieman alaspäin rakentamisen sitkeiden ongelmien vuoksi, mutta ensi vuoden osalta näkymät ovat kirkastuneet.

Kituliaasta talouskasvusta huolimatta Labore ennakoi, että työmarkkinat ovat melko vakaat ennustejaksolla.

– Työttömyys pysyy vuoden 2023 lukemissa kuluvan ja seuraavan vuoden, mutta vuonna 2026 näemme työttömyyden kasvavan 7,4 prosenttiin. Työllisyydessä kehitys on vastaavaa, ja työllisten osuus työvoimasta laskee hallituksen työllisyystoimista huolimatta vuonna 2026, Laboren ennusteessa arvioidaan.

Labore odottaa Suomen viennin supistuvan kuluvana vuonna 0,9 prosenttia mutta kääntyvän vajaan kolmen prosentin kasvuun ensi ja sitä seuraavana vuonna.

– Inflaation odotamme hidastuvan merkittävästi viime vuoden korkeista luvuista. Inflaation hidastumiseen vaikuttavat yhtäältä Venäjän sotatoimia seuranneiden tarjontasokkien hiipuminen ja toisaalta kireä rahapolitiikka. Ennustamme kuluvalle vuodelle hintojen kasvuksi 2,2 prosenttia, ja vuosille 2025–2026 inflaatio laskee kahden prosentin tuntumaan.

Investoinnit kärsivät etenkin rakennusinvestointien puutteesta. Tämä painaa Laboren ennustetta kuluvan vuoden investoinneista -1,2 prosenttiin.

– Rahapolitiikan keveneminen tänä ja ensi vuonna parantaa investointinäkymiä tuleville vuosille, ja arvioimmekin, että investoinnit kasvavat noin kolmen prosentin luokkaa vuosina 2025–2026. Osaltaan positiivisempaan kehitykseen tulevina vuosina vaikuttavat suuret maanpuolustushankinnat.

Julkisen talouden kohdalla ongelmat eivät ole poistuneet. Labore arvioi, että julkinen talous pysyy alijäämäisenä läpi ennustejakson, ja valtion budjetti on keskimäärin kymmenen miljardia alijäämäinen vuosittain.

– Hallituksen toimet eivät ennusteemme mukaan riitä velkaantumiskehityksen kääntämiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)