Verkkouutiset

VERKKOUUTISET/LEHTIKUVA

Tällainen olisi Donald Trumpin kosto

Picture of Maria Lindén
Maria Lindén
Kirjoittaja on Ulkopoliittisen instituutin tutkija, joka tekee Tampereen yliopistoon väitöskirjaa vaalivilpistä 2020-luvun Yhdysvalloissa.
Entisen presidentin vaalilupaukset herättävät vastustajissa huolta demokratian tulevaisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen presidentiksi toiselle kaudelle pyrkivä Donald Trump on antanut kampanjansa aikana lukuisia vaalilupauksia, jotka herättävät hänen vastustajissaan huolta maan demokratian tulevaisuudesta. Hän kuvaa mahdollisen toisen kautensa vahvan johtajan hallintokaudeksi, jonka aikana nykyistä enemmän valtaa keskitettäisiin presidentin käsiin.

Trump hätkähdytti vastustajiaan vakuuttamalla Fox Newsin haastattelussa, ettei hänestä tulisi toisella kaudella diktaattoria – paitsi virkakauden ensimmäisenä päivänä.

Yhden päivän diktaattoriaikeiden väläyttely on kuitenkin pientä verrattuna siihen, miten suuria muutoksia Trump ja hänen taustajoukkonsa kaavailevat Yhdysvaltojen valtionhallintoon koko Trumpin mahdollisen toisen nelivuotiskauden ajaksi.

Erinäiset Trumpin taustajoukot kuten arvokonservatiiviset ajatushautomot tekevät parhaillaan huolellisia valmisteluita Trumpin toisen kauden varalle. Taustajoukkojen lehdistölle antamat haastattelut ja nimettömästi vuotamat tiedot vahvistavat kuvaa presidenttiehdokkaasta, jonka tavoitteena on presidentin valtaoikeuksien kasvattaminen.

Donald Trump on julistanut kampanjatilaisuuksissaan kostavansa vihollisilleen. Vuoden 2016 kampanjassaan hän lupasi olla unohdettujen ääni, mutta nykyään hän lupaa kannattajiensa puolesta puhumisen sijasta kostaa kannattajiensa kärsimät vääryydet.

Vuodettujen tietojen mukaan Trump aikoo valjastaa koston välikappaleeksi oikeusministeriön, jonka hän suunnittelee ottavansa tiukasti otteisiinsa. Suunnitteilla on organisaatiouudistus, jossa valtaa siirrettäisiin puoluepolitiikasta irrallisissa viroissa toimivilta virkamiehiltä puoluepoliittisin perustein nimitetyille, Trumpille uskollisille henkilöille.

Uudistetun oikeusministeriön tehtävä olisi pyrkiä nostamaan syytteitä sekä Trumpin poliittisia vastustajia kuten presidentti Joe Bidenia ja tämän perheenjäseniä vastaan että sellaisia Trumpin ensimmäisellä kaudella hänen hallinnossaan työskennelleitä henkilöitä vastaan, jotka eivät Trumpin mielestä myötäilleet häntä tarpeeksi.

Vuotajat ovat kertoneet myös kokonaisvaltaisemmista suunnitelmista vähentää kaikkien valtionhallinnon yksiköiden itsenäisyyttä presidentistä.

Trump on julistanut kampanjakiertueellaan puhdistavansa virkakunnan virkamiehistä, joiden ajatusmaailma ei sovi yhteen hänen ideologiansa kanssa. Vaalikampanjansa virallisilla verkkosivuilla hän lupaa antaa presidentin määräyksellä itselleen oikeuden erottaa virkamiehiä, tehdä ministeriöissä ja valtion virastoissa isoja uudistuksia ja erottaa turvallisuus- ja tiedustelukoneistosta kaikki korruptoituneena pitämänsä toimijat.

Donald Trump haaveilee myös käyttävänsä presidentille suotua puolustusvoimien ylipäällikön asemaa aiemmasta poikkeavalla tavalla ja valjastavansa armeijan osaksi ennennäkemätöntä laittoman maahanmuuton vastaista operaatiota, jossa maasta poistettaisiin miljoonia ihmisiä.

Niin kauhistuttavilta kuin suunnitelmat Trumpin vastustajista kuulostavatkin, hänen kannattajiinsa ne vetoavat, ja mielipidemittausten mukaan Trumpilla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi toiselle kaudelle.

Historian valossa ei ole yllättävää, että Donald Trump haluaisi toisella kaudellaan hallita maata rautaisella otteella. Hän on nimittäin jo kymmenien vuosien ajan ilmaissut julkisuudessa kerran toisensa jälkeen ihailevansa Vladimir Putinin ja Kim Jong-unin kaltaisia vahvoja johtajia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta ,
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)