Verkkouutiset

Takseja taksitolpalla Elielinaukiolla Helsingissä., LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Takseihin halutaan värilliset rekisterikilvet

Värillinen kilpi on käytössä esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taksiliiton mukaan värillinen rekisterikilpi auttaisi merkittävästi asiakkaita valitsemaan lain edellytykset täyttävän taksin. Pakollinen taksamittari puolestaan estäisi harmaata taloutta tehokkaasti. Liitto tuo kantansa esille liikenne- ja viestintäministeriölle jättämässään lausunnossa.

Taksiyrittäjät kannattavat värillisen rekisterikilven vaatimusta laajasti. Taksiliitto kysyi jäsentensä näkemyksiä asiasta kesäkuun alussa. Kyselyyn vastasi 710 Taksiliiton jäsenyrittäjää, joista 62 prosenttia oli täysin (45 prosenttia) tai melko (17 prosenttia) samaa mieltä siitä, että värillinen rekisterikilpi pitää säätää pakolliseksi kaikkiin takseihin. Värillisten kilpien vaatimus painottui selvästi suurimpien, yli 100000 asukkaan kuntiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Lainsäädäntöhankkeen tavoitteena on palauttaa asiakkaiden luottamus taksitoimialaan. Värillinen rekisterikilpi olisi yksi tärkeä askel tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Se osoittaisi näkyvästi, että taksiyrityksen asiat ovat kunnossa. Samalla se olisi viranomaisille yksi tehokas valvonnan väline, Taksiliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson perustelee tiedotteessa.

Lainsäädännön muutoksiin liittyvässä arviomuistiossa värillinen rekisterikilpi nähdään raskaana vaihtoehtona. Taksiliiton mukaan värillisten kilpien tuotantoon ja hallintoon liittyvät kulut olisivat kuitenkin erittäin maltilliset hyötyihin verrattuna.

– Taksien värillinen kilpi on kansainvälisesti yleisesti käytössä, esimerkiksi naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa. Se on ulkoinen, selkeä merkki siitä, että kyseinen auto on läpäissyt ennakkovalvonnan. Uskon, että taksiyrittäjien lisäksi myös taksiasiakkaat puoltaisivat laajasti värillisen rekisterikilven vaatimusta, Mickelsson toteaa.

Taksiliitto peräänkuuluttaa myös pakollista taksamittaria kaikkiin takseihin. Liiton jäsenkyselyssä 88 prosenttia taksiyrittäjistä kertoi olevansa täysin samaa mieltä siitä, että taksamittarin tulee olla pakollinen varuste kaikissa takseissa, lisäksi 6 prosenttia oli asiasta melko samaa mieltä.

– Taksamittarin pakollisuuteen on useita painavia syitä. Taksamittari toimii ajoneuvon kassakoneena, ja sen asennus- ja sinetöintitodistus mahdollistaa viranomaisvalvonnan. Tällä hetkellä laki edellyttää takseilta joko taksamittaria tai ”muuta vastaavaa laitetta”. Muita vastaavia laitteita ei kuitenkaan voida valvoa. Taksamittari on sertifioitu viranomaisten toimesta, ja sen tiedonkeruun luotettavuus matkan ja ajan suhteen on sataprosenttinen, Taksiliiton puheenjohtaja Tuomo Heino kertoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa myös, että useita kuljettajia työllistäville taksiyrittäjille taksamittari mahdollistaa kuljettajien seurannan ajojen suhteen. Näin myös työnantajat tietävät yrityksensä kaikkien autojen tuottavan lain vaatimat tiedot ajetuista taksimatkoista. Taksamittari on Heinon mukaan taksinkuljettajienkin etu, koska taksamittarin tiedot varmistavat palkanmaksun oikeellisuuden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)