Verkkouutiset

Eduskunnan täysistunto. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Takinkääntäjiä on kahta sorttia

BLOGI

Politiikassa moititaan usein mielipiteen muuttajia takinkääntäjiksi.
Heikki A. Ollila
Heikki A. Ollila
Heikki A. Ollila on kunnallisneuvos ja entinen kokoomuksen kansanedustaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

TV:n politiikan toimittaja (Pentti Lumme?) tenttasi joskus kokoomuksen puoluesihteeriä, Harri Holkeria, joka oli ottanut uuden kannan johonkin asiaan, jota en enää muista. Holkeri siteerasi tapaamaansa brittipoliitikkoa, joka oli sanonut vastaavassa tilanteessa: ”Kiitän luojaa jokaisesta päivästä, jona viisastun”.

Politiikassa moititaan usein mielipiteen muuttajia takinkääntäjiksi. Näitä on kahta sorttia, vähintään. Yleisin porukka on oppositiopolitiikassa kaikkea arvostelleet, jotka hallituspuolueen edustajiksi päädyttyään joutuvat puolustamaan niitä samansuuntaisia päätöksiä, joita oppositiossa pöyristyneinä kauhistelivat. Sitä saa, mitä tilaa, toreilla tavataan, ja niillä muistutetaan

Toinen porukka on se, jonka mielipiteen muuttumiseen vaikuttavat aidosti muuttuneet olosuhteet, lisääntynyt tieto, …tai, luojan kiitos, viisastuminen.

Dramaattinen muutos olosuhteissa tapahtui 24. helmikuuta. Venäjä aloitti hyökkäyksen, sodan Ukrainassa. Monen kansalaisen, poliitikon ja puolueen kanta Suomen turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin muuttui nopeasti, monen asteen käännöksin. Naton kannatus lisääntyi, kokoomus ei ollut enää ainoa jäsenyyden kannattaja, niin kuin pitkään oli ollut. Vasemmiston ja vihreiden aina vieroksumat puolustusministeriön määrärahat saavat nyt niiltäkin tukea.

Ilmastonmuutoksen torjunta on saanut etenkin vihreät viisastumaan ydinvoiman kannattajiksi, koska se on hiilidioksidia tuottamaton tehokas energia muoto. Hienoa, arvostan. Kannanmuutoksen olisi toki voinut tehdä reilumminkin, viisastumisen tunnustaen, sen sijaan, että nyt lähes hysteerisesti todistellaan, että ei ydinvoimahankkeiden kaatuminen ollut vihreiden syy, ja että Hanhikiveä vastustettiin ja hallituksesta lähdettiin vain siksi, että Rosatom oli siinä mukana.

Omalta ajaltani ympäristövaliokunnassa muistan jätteenpolton. Valiokunnan enemmistö oli sitä mieltä, että se pitäisi sallia eikä roudata energiaksi käyttökelpoista tavaraa maatumaan tai olemaan maatumatta kaartopaikoille. Paras oli etenkin vihreille hyvän vihollinen. Jätteitä pitää vähentää ja kierrättää, ei polttaa. Luoja tuli tässäkin avuksi ja vihreät ymmärsivät, että vähennetään ja kierrätetään ja loput poltetaan.

Voisin tähän kaivaa eduskunnan pöytäkirjojen budjettipuheenvuoroista sellaisia, joissa kysellään, halutaanko Suomesta poliisivaltiota, kun poliisien määrärahoja jopa korotetaan. En kaiva, koska arvostan viisastumista tässäkin asiassa.

Sekin tässä tuli mieleeni, että ainakin 90-luvulla kovasti kyseltiin, onko elintarvikeomavaraisuuden tavoittelemisessa Suomessa mitään järkeä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)