Verkkouutiset

Maan etelä- ja itäosassa kannattaa keskiviikkoaamuna varautua huonoon tai jopa erittäin huonoon ajokeliin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Takatalvi tulee – lunta ja napakoita yöpakkasia

Sää kylmenee kuluvalla viikolla voimakkaasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan kylmä ja lämmin ilmamassa kamppailevat Suomen ympäristössä ja varsinkin huhtikuun alkupuoli näyttää tavanomaista sateisemmalta, kirjoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas sääblogissaan.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä 17 asteen raja ylittyi neljällä havaintoasemalla maan eteläosassa. Helsinki–Vantaan lentoasemalla lämpötila kipusi ylimmillään 17,7 asteeseen, mikä on poikkeuksellisen korkea lukema vuodenaikaan nähden.

– Jos sama lämpötila oltaisiin mitattu päivää aiemmin, olisi siitä tullut maaliskuun uusi lämpöennätys Suomessa. Maaliskuun kaikkien aikojen lämpöennätys, 17,5 astetta, mitattiin 27. päivänä Helsinki–Vantaalla vuonna 2007, Mäntykangas kertoo.

Kuluvalla viikolla sää kuitenkin viilenee rajusti varsinkin Pohjois-Euroopassa. Suomessa on takatalvea ilmassa tiistai-illasta eteenpäin, mutta viikon loppupuolella Euroopassa on mahdollisesti avautumassa jälleen hyvin suotuisa asetelma kesäisen lämpimän ilmamassan pulssille.

Viikonloppuna voi lämmetä

Huhtikuun ensimmäisen viikon säähän mahtuu Mäntykankaan mukaan kaksi suurta käännettä: ensin saapuu takatalvi lumipyryineen ja viikon loppupuolella sää näyttäisi lämpenevän ainakin maan eteläosassa.

ECMWF:n pitkän ajan ennusteessa kuluvasta viikosta ennakoidaan suureen osaan maata tavanomaista kylmempää siten, että aivan eteläisimmässä osassa maata poikkeama on lähellä nollaa astetta, muualla maan etelä- ja keskiosassa 1–3 ja pohjoisessa peräti 3–10 astetta. Sademäärä on ennusteessa Lappia lukuun ottamatta tavanomaista suurempi.

Sää on jo tiistaina selvästi kylmempää kuin pääsiäismaanantaina. Eteläosassa maata lämpötilat ovat laskeneet jopa yli kymmenellä asteella, Keski- ja Pohjois-Suomessa päivän korkeimmatkin lämpötilat jäävät pääosin pakkasen puolelle.

– Suomen eteläpuolella on kuitenkin yhä kesäisen lämmintä ilmamassaa, kun taas Jäämereltä työntyy vastaan arktista ilmaa. Tässä ilmamassojen rajavyöhykkeellä matalapaine syvenee tiistaina nopeasti Baltian yllä ja työntää eteläiseen Suomeen runsaita sateita, Mäntykangas kertoo.

– Tiistai-iltapäivästä lähtien etelärannikolla tulee reilusti vettä, kun taas kauempana sisämaassa alkaa illan kuluessa kunnon lumipyry. Ajoittain voi esiintyä myös jäätäviä sateita, hän jatkaa.

Kun matalapaine liikkuu Suomen eteläpuolella idemmäs ja hyytävä koillistuuli voimistuu Suomessa, muuttuvat sateet lumeksi myös etelärannikolla keskiviikkoyön ja -aamun aikana.

Mäntykankaan mukaan maan etelä- ja itäosassa kannattaa keskiviikkoaamuna varautua huonoon tai jopa erittäin huonoon ajokeliin.

Suurimmat lumikertymät osuvat ennusteen mukaan Kouvolan ja Savonlinnan välille maan kaakkoisosaan, missä on paikoin voinut pyryttää 20–30 cm lunta keskiviikkoiltapäivään mennessä. Etelärannikolla kertymät jäävät pienemmiksi.

Keskiviikkona pakkasta päivälläkin

Lumipyryn jälkeen keskiviikkona lämpötila jää suuressa osassa maata pakkasen puolelle iltapäivälläkin. Päivä tuntuu koillisviiman myötä vuodenaikaan nähden viiltävän kylmältä.

Torstaiyönä pakkasta on yleisesti 5–25 astetta siten, että kylmintä on Lapissa.

Perjantaiyönä pakkanen voi olla kireää maan keskivaiheillakin, missä –20 astetta voi alittua. Pohjoisessa pakkasta voi olla paikoin 30 astetta, mikä on huhtikuulle harvinaisen kylmää.

Mäntykangas kertoo, että viikonlopun mittaan uudet matalapaineet lähestyvät Suomea lounaasta.

– Matalapaineiden reittiin liittyy vielä kuitenkin suurta epävarmuutta, mutta näyttäisi siltä, että ne liikkuvat talvisen ja hyvin lämpimän ilmamassan rajamaastossa. Näin ollen eteläiseen Suomeen voisi yltää jälleen keskisestä Euroopasta hyvin lämmintä ilmamassaa, kun taas maan keski- ja pohjoisosassa kannattaa vielä varautua sankkoihin lumipyryihin ja pakkasiin.

Heti Suomen eteläpuolella liikkuu viikonloppuna niin lämmintä ilmamassaa, että sekä eteläisessä Ruotsissa että Baltian puolella voidaan jälleen ylittää 20 asteen raja.

– Osa tästä lämmöstä voi kiilata myös eteläiseen Suomeen, mutta meillä lämpötilat jäänevät selvästi alempiin lukemiin, Mäntykangas arvelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)