Verkkouutiset

Tuhottuja Venäjän ajoneuvoja Siverskin kaupungin lähellä Donetskin alueella. / mil.gov.ua

Taistelutahto murenee, sotilaat tulittaneet omia ajoneuvojaan

Itä-Ukrainaan sijoitetut venäläisjoukot eivät enää tottele sotilasjohdon antamia käskyjä.

Jatkuvista taisteluista huolimatta rintamalinja on pysynyt viime päivinä lähes ennallaan Donetskissa ja Luhanskissa sekä lännempänä Hersonin alueella.

Ukrainan vastahyökkäykset ovat sen sijaan edenneet Harkovan lähialueella, minkä on arvioitu mahdollisesti uhkaavan Venäjän huoltoyhteyksiä Izjumin seudulle sijoitetuille yksiköille.

Venäjän joukkojen taistelutahon on arvioitu heikentyneen raskaiden tappioiden seurauksena. Korkea-arvoinen Yhdysvaltain puolustuslähde sanoo Foreign Policy -lehden mukaan, että Itä-Ukrainaan sijoiteutut venäläisyksiköt eivät ole totelleet kenraalien antamia käskyjä.

Tilanne on samankaltainen Zaporižžjan alueella, jossa Venäjän yksiköiden taistelutahto on arvioitu erittäin matalaksi. Sotilaiden kerrotaan valittaneen operaatioiden tehottomuudesta, käyttävän runsaasti alkoholia ja ampuvan omia ajoneuvojaan, jotta heitä ei voitaisi siirtää etulinjaan.

Myös Ukrainan yleisesikunta on todennut tappioiden heikentäneen venäläisjoukkojen halukkuutta jatkaa hyökkäyksiä vahvoja puolustusasemia vastaan. Jopa Venäjän valtionmediassa on esitetty näkemyksiä, joiden mukaan Itä-Ukrainan valtaaminen ei onnistu ilman merkittäviä lisäjoukkoja.

Institute for the Study of War -ajatuspaja arvioi presidentti Vladimir Putinin päättäneen, että täysimittainen liikekannallepano olisi poliittisesti riskialtista ja voisi aiheuttaa levottomuuksia. Nykyisiä varusmiehiä aiotaan mahdollisesti painostaa aiempaa voimakkaammin sopimussotilaiksi Ukrainassa taistelevien joukkojen vahvistamiseksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS