Verkkouutiset

Tähänkö Vladimir Putin romahtaa? Venäjän hajoamisesta osiin puhutaan yhä enemmän

Epäonnistumiset Ukrainassa saattavat murtaa diktaattoriin liitetyn vahvan miehen myytin.
Heikki Hakala
Heikki Hakala
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putinin Ukrainan vastaisen ”sotilaallisen erikoisoperaation” heikko menestys on nostattanut läntisten asiantuntijoiden ja venäläisten toisinajattelijoiden keskuudessa spekulaatioita siitä, onko Venäjän federaatio pian hajoamisen partaalla tilanteessa, jossa maan 83 itsehallinnollisesta alueesta 21 on enemmistöltään ei-slaavilaisia.

Arvovaltainen amerikkalainen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökomissio (Commission on Security and Cooperation in Europe) on Foreign Policy -lehden kolumnisti Anchal Vohran mukaan julistanut, että nykymuotoisen Venäjän purkaminen pitäisi asettaa moraaliseksi ja strategiseksi tavoitteeksi. Maanpaossa elävien venäläispoliitikkojen ja -toimittajien Free Nations of Post-Russia Forum on jopa julkaissut kartan Putinin jälkeisestä 41 eri valtioon jakautuneesta Venäjästä.

Myös useiden läntisten tutkijoiden mielestä Venäjän hajoaminen on enää ajan kysymys. Osa heistä katsoo, että kun Neuvostoliitto vuonna 1991 romahti, länsi joutui yllätetyksi eikä onnistunut täysin hyödyntämään tilanteen avaamia mahdollisuuksia, mutta nyt tarvittaisiin strategia Venäjän uhan poistamiseksi lopullisesti, Vohra toteaa.

Mafiapomon kohtalo?

Yhdysvaltalaisen Jamestown-ajatushautomon tutkija Janusz Bugajski, joka on vastikään kirjoittanut kirjan Failed State: A Guide to Russia’s Rupture arvioi läntisten pakotteiden vaikuttavan Venäjän talouteen siinä määrin, että monilla alueilla koetaan jo levottomuutta kutistuvista budjeteista.

Toiset taas Vohran mukaan katsovat, että Putinin Ukrainassa kärsimät tappiot tuhoavat hänen vahvan miehen kulttinsa ja paljastavat hänen johtajuutensa tosiasiallisen heikkouden. Kun ei-slaavilaisten alueiden eliitin jäsenet havaitsevat, että Kreml ei enää kykene vaurastuttamaan heitä eikä myöskään nujertamaan heitä, he saattavat hyvinkin nousta vastarintaan, ajatellaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / RAMIL SITDIKOV

Berliinissä työskentelevän venäläistoimittaja Sergei Sumlenniyn mukaan Putin on kyennyt toistaiseksi hallitsemaan federaation eri kansakuntia korruptoimalla niiden eliitin ja lietsomalla pelkoa Tšetšenian sotien kaltaisesta konfliktista, jonka lopputuloksena autonominen alue päätyi Kremlin aiempaakin tiukempaan valvontaan.

Sota Ukrainaa vastaan on kuitenkin Sumlenniyn mielestä osoittanut Putinin pettyneeksi ja heikoksi mieheksi, joka on kaukana huolella vaalitusta julkisesta imagostaan.

– Häntä pidettiin Venäjällä johtajana, joka pystyy kukistamaan kenet tahansa, ja Ukrainaa pidettiin niin heikkona, että se voitettaisiin ilman ponnisteluja. Nyt kuitenkin kaikki – mukaan lukien tasavaltojen ja alueiden valtaeliitti – näkevät, että Moskovalla ei olekaan rahaa eikä vahvaa armeijaa, Sumlenniy toteaa.

– Jos olet mafiapomo, pahinta, mitä sinulle voi tapahtua, on se, että alaisesi yhtäkkiä huomaavat, ettet olekaan niin vahva kuin väität olevasi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)