Verkkouutiset

Säätilanne keikahtaa nyt tuulisempaan ja sateisempaan suuntaan. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Syysmyräkkä tulossa – sateet ja tuulet piiskaavat Suomea

Voimakkaita puuskia on tulossa koko maahan.

Suomeen on saapumassa torstain vastaisena yönä ja torstaina syysmyräkkä, mahdollisesti tuuli yltää jopa myrskylukemiin asti, kertoo Foreca.

Kovimmat puuskat maa-alueilla osuvat tämän hetken ennusteen mukaan länteen ja pohjoiseen, mutta puuskainen tuuli tuntuu lähes koko maassa. Runsaimmat sateet tulevat pohjoisessa. Kilpisjärvellä osa sateista on lunta ja räntää.

– Säätilanne keikahtaa nyt tuulisempaan ja sateisempaan suuntaan. Torstain vastaisena yönä ja torstaiaamuna Pohjanlahdella tuuli voimistuu kovaksi, mahdollisesti käväisee jopa myrskyn puolella. Kovimmat puuskat maa-alueilla tulevat länteen ja pohjoiseen, mutta voimakkaita puuskia on tulossa käytännössä koko maahan, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Puuskat ovat ennusteen mukaan 15–20 m/s lounaisrannikolta Satakunnan kautta Pohjanmaan maakuntiin ulottuvalla alueella ja edelleen monin paikoin Lapissa.

– Etelä-Suomessakin puuskat ovat kovia rannikon tuntumassa. Ensin tuulee etelän ja kaakon väliltä, sitten tuuli kääntyy puhaltamaan länsilounaasta. Lännessä kovimmat puuskat hellittävät jo torstaina aamulla ja sää muuttuu aurinkoiseksi, Lapissa puuskat hellittävät vasta torstai-iltaa kohti, Latvala kertoo.

Runsaimmat sateet osuvat pohjoiseen

Myräkän Suomeen tuova syvä matalapaineen keskus kulkee torstaina Skandien yli Suomen Lappiin.

– Ajoittaisia sateita leviää etelään asti, mutta runsaimmat sateet tulevat pohjoisessa. Maan etelä- ja keskiosassa vuorokauden sadekertymä on 0–15 millimetriä, pohjoisessa 10–30 millimetriä, Anna Latvala kertoo.

Kilpisjärvellä osa sateesta tulee ennusteen mukaan lumena tai räntänä.

– Tuulen voimistuessa Kilpisjärvelle voi siis tulla syksyn ensimmäinen lumipyry. Käsivarren pohjoisosassa lunta tulee tämänhetkisen ennusteen mukaan keskiviikkoiltapäivän ja perjantai-iltapäivän välillä 5–15 senttimetriä, mutta koska osa sateesta tulee myös vetenä, maahan ei kerry näin paljoa lunta, Anna Latvala sanoo.

Torstaina päivällä lämpötila voi kohota lounaassa sekä Ahvenanmaalla jopa 15 asteen tienoille. Muualla on laajalti 8–14 astetta, Pohjois-Lapissa 3–8 astetta.

Sateet väistyvät perjantain vastaiseksi yöksi myös itäisimmästä Suomesta. Yölämpötilat ovat laajalti 5–9 asteessa, Lapissa on enimmäkseen 2–6 astetta.

– Tuulen vuoksi yölämpötilat pysyvät lähiaikoina alkuviikon lukemia korkeammalla. Lapissa tuuli heikkenee nopeammin ja öisin on paikoin selkeää, jolloin lämpötila voi mennä loppuviikolla ajoittain ja paikoin heikon pakkasen puolelle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS