Käsikaupasta saatavia syyhyvoiteita Yliopiston Apteekissa Helsingissä 4. maaliskuuta 2024. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Syyhyepidemia uhkaa – ylilääkäriltä ohjeet tartuntojen torjuntaan

Hoidettujen tartuntatapausten määrä on paikoitellen jopa kolminkertaistunut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Syyhytapaukset ovat olleet Suomessa viime aikoina rajussa kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti viime viikolla, että syyhyssä on myös paikallisia epidemioita.

– Emme puhu valtakunnallisesti epidemiasta, mutta paikallisesti voi olla epidemioita. Esimerkiksi päiväkodeissa, hoivakodeissa ja erikoissairaanhoidossa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Leif Lakoma sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Lakoman mukaan Suomessa ei ole maantieteellisesti tiettyjä alueita, joissa syyhyä olisi ollut huomattavasti enemmän liikkeellä.

Koska syyhy ei ole valvottava tai ilmoitettava tartuntatauti, Lakoman mukaan tartuntamääristä ei ole tarkkoja tietoja. Hänen mukaansa on kuitenkin havaittavissa, että diagnosoitujen tapausten määrä on merkittävästi kasvanut niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Syytä tartuntojen lisääntymiselle ei tiedetä.

Samassa tiedotustilaisuudessa puhuneen Hus-yhtymän ihosairauksien ylilääkärin Katariina Hannula-Joupin mukaan Husin alueella tapaukset ovat jopa kolminkertaistuneet viime vuosien aikana. Hänen mukaansa myös Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) alueella on havaittu sama tilanne.

Syyhyä aiheuttava syyhypunkki elää ihmiskehossa, joten oikeanlainen hoito ja kontaktien välttäminen on Lakoman mukaan tehokkainta.

– Lisäksi syyhypunkki elää pari päivää tekstiileissä, joten syyhypunkki ei selviä, jos tekstiilit kuten vaatteet, pesee 60-asteessa tai pakastaa muutamaksi päiväksi, Lakoma neuvoo.

Syyhy leviää ihmisten välisissä kontakteissa. Tartunta ei kuitenkaan ehdi tarttua lyhyissä kontakteissa, kuten kättelyssä tai halauksessa. Perheen sisällä tartuntojen välttämisessä kannattaa kiinnittää huomiota tekstiileihin.

Hannula-Joupin mukaan syyhyn hoitoon käytetään reseptivapaata hoitavaa voidetta (permetriini) tai reseptillä saatavia tabletteja (ivermektiini). Hoidossa on hänen mukaansa tärkeintä se, että hoito toistetaan noin viikon välein.

Hannula-Jouppi korostaa, että pelkkä lääkehoito ei riitä vaan sen lisäksi tulee tehdä kotona perusteellinen siivous. Kummankin lääkkeen kohdalla tulisi hoitaa myös oireettomat lähikontaktit, erityisesti samassa taloudessa asuvat sekä seksikontaktit.

Ylilääkärin arvion mukaan syyhytapaukset ovat lisääntyneet, koska syyhyä ei ole hoidettu huolellisesti tai lääkehoito on epäonnistunut. Hoidon epäonnistumisen riskiä lisää erityisesti se, että kaikkia oireettomia lähikontakteja ei hoideta samanaikaisesti tai kodin tekstiilien puhdistamisesta ei huolehdita.

Tartunnat ovat levinneet myös siksi, että apteekeista saatavilla oleva lääkehoito ei ole aina tehonnut toivotulla tavalla. Koska paikallisten syyhyepidemioiden taltuttaminen on tärkeää myös yhteiskunnan kannalta, Hannula-Jouppi toivoo nykyistä laajempaa ja helpommin saatavilla olevaa lääkevalikoimaa syyhyn hoitoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)