Verkkouutiset

Suojelupoliisi Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Suomessa on henkilöitä, joilla on kyky ja halu toteuttaa väkivaltaisia iskuja”

Supon mukaan terrorismin uhkataso Suomessa on pysynyt neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut.

Suojelupoliisin kansallisen turvallisuuden katsauksen mukaan laajamittaisia iskuja Yhdysvalloissa ja Euroopassa pyrkivät ennen kaikkea toteuttamaan radikaali-islamistiset ja äärioikeistolaiset terroristit.

Vastaava uhka vallitsee myös Suomessa. Supo kertoo tunnistaneensa henkilöitä, joilla on todennäköisesti kyky ja halu toteuttaa väkivaltaisia iskuja.

Sen sijaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei ole merkittävästi vaikuttanut terrorismin uhkaan Suomessa tai muualla länsimaissa, mutta se on herättänyt kiinnostusta ääritoimijoiden keskuudessa.

– Joitain äärioikeistolaisia vapaaehtoisia on matkustanut länsimaista Ukrainaan helmikuusta alkaen. Kaikki heistä eivät todennäköisesti osallistu aseelliseen toimintaan, vaan osa keskittyy esimerkiksi materiaalisen tuen toimittamiseen. Pääasiallisesti kyse on Ukrainaa tukevasta toiminnasta, katsauksessa todetaan.

Suojelupoliisi sanoo tunnistaneensa yksittäisiä Suomesta lähteneitä äärioikeistolaisia.

– Vaikka Venäjän hyökkäyssota ei ole vetänyt puoleensa merkittävää määrää ääritoimijoita, liittyy yksittäistenkin henkilöiden matkustamiseen potentiaalisia radikalisoitumisuhkia.

Suomen radikaali-islamistisessa toimintaympäristössä terroristijärjestöt ns. Islamilainen valtio eli ISIL ja al-Qaida ovat edelleen olennaisimpia innoittajia.

Supon mukaan Eurooppaan kohdistuvien iskujen sijaan järjestöjen toiminta painottuu epävakaille alueille Aasiassa ja Afrikassa. ISILin ja al-Qaidan keskeisimpiä johtajia, kuten Abu Ibrahim al-Qurashi ja Ayman al-Zawahiri, on surmattu tänä vuonna.

– Kuolemat eivät todennäköisesti merkittävästi vaikuta terroristijärjestöjen toimintakykyyn tai niiden aiheuttamaan uhkaan Euroopassa tai konfliktialueilla.

Supo toteaa myös, että julkisessa keskustelussa on käsitelty viime aikoina Kurdistanin työväenpuoluetta (PKK). Järjestön muodostama terrorismin uhka Suomessa on säilynyt matalana.

– Suomessa isku-uhkan muodostavat pääasiallisesti äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt sekä toisaalta salassa toimivat pienryhmät. Lyhyellä aikavälillä sota Ukrainassa mahdollisesti kasvattaa suomalaisen äärioikeiston väkivaltakyvykkyyttä, Supo arvioi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS