Verkkouutiset

Jatkuuko Suomen historia sopien vai repien, kirjoittaja kysyy. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

On aika ottaa käyttöön kansalaisuusvala

BLOGI

Suomelle siunattua hyvää ei kirjoittajan mukaan uskoisi, jos lukee sosiaalista mediaa.
Picture of Simon Elo
Simon Elo
Simon Elo on kokoomuksen Espoon kaupunginvaltuutettu ja sinisten eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tänä päivänä Suomi on useilla mittareilla yksi maailman parhaista valtioista. Maailman onnellisin maa. Suomi ja suomalaisuus ovat olleet maailmalle myönteinen voima. Suomalaisuus on aarre, jonka voi saada ja ansaita. Tämä on pidettävä visusti mielessä, kun pohditaan keinoja, joilla työperustaista maahanmuuttoa Suomeen lisätään. Suomeen muutti jo viime vuonna ennätysmäärä väkeä.

Maallemme siunattua hyvää ei uskoisi, jos lukee kommentteja sosiaalisesta mediasta. Olemme saavuttaneet korkean elintason ja vahvan demokratian, mutta kansallinen yhtenäisyytemme on heikentynyt. Arvoliberaalin ja arvokonservatiivin on yhä vaikeampi ymmärtää toisiaan. Suuret kaupungit, seutukunnat ja maaseutu tuntuvat henkisesti erkaantuvan toisistaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jos joku osoittaa valmiutta sovintoon, niin sitä ei tyrmää vastapuoli, vaan omat, sillä ehdottomuudesta ja muuttumattomuudesta on tehty ainoa poliittinen hyve. Mitä pidempään olen politiikassa, sitä vähemmän ajattelen mustavalkoisesti. Jotkut ihmiset varmaan kutsuvat sitä takinkäännöksi. Jotkut toiset ihmiset kutsuvat sitä ihmisenä kehittymiseksi. Suositeltua yhteiskunnassa kaikkialla muualla paitsi politiikassa.

Olemme jälleen historian valintatilanteessa, sillä maailma ympärillämme on muuttunut ratkaisevasti. Venäjän oikeudeton sota Ukrainaa vastaan osoittaa kuinka tärkeää kansallinen yhtenäisyys on erityisesti kriisitilanteissa. Ukraina on kestänyt sodan pauhua koska ukrainalaiset pitävät yhtä. Seurauksena on Ukrainan säilynyt itsenäisyys ja vahvistunut demokratia. Ihmisyyden voitto.

Jatkuuko Suomen historia sopien vai repien? Haemmeko eri mieltä olevan kanssa sovintoa vai erävoittoa? Voimmeko kunnioittaa sekä vapaamielisiä että perinteisiä arvoja?

Onnistummeko jatkamaan menestynyttä hyvinvointiyhteiskuntaa? Onko suomalainen elinkeinoelämä ja koulutus maailman kärkeä? Onnistummeko suojelemaan suomalaisille niin tärkeää luontoa? Onko maahanmuutto meille osa ratkaisua vai ongelmaa?

Kysymyksiä on tätäkin enemmän ja perusteltuja vastauksia useita. Nämä ovat niitä kysymyksiä, joiden vuoksi lähdin aikanaan mukaan politiikkaan. Nämä ovat kysymyksiä, joihin Petteri Orpon johtaman hallituksen on vastattava.

Suomalaisuus on ainakin yksi sellainen asia, jonka pitäisi yhdistää kaikkia Suomen kansalaisia. Nelisen vuotta sitten esitin Suomeen kansalaisuusvalaa. Tällainen vala on käytössä kymmenissä eri maissa kuten Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Esimerkiksi suomalaisamerikkalainen Iida Berg on kertonut kuinka antoi kansalaisuusvalan Yhdysvalloissa.

Orpon hallitus voi halutessaan aloittaa kansalaisuusvalan valmistelun. Kirjailija Sofi Oksasen Seura-lehden pyynnöstä tekemä kansalaisuusvala on varsin hyvä vaihtoehto. Suomalaisuus velvoittaa kaikkia kunnioittamaan demokratiaa, ihmisoikeuksia sekä uskonnon-, mielipiteen- ja sananvapautta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)