Verkkouutiset

Suomalaisten maanpuolustustahto on mittaushistorian korkein, LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Maanpuolustustahto Suomessa mittaushistorian korkeinta

Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneiden naisten määrä ylitti ensimmäistä kertaa 1000 suorittaneen rajan.

Puolustushallinnon julkaiseman vuoden 2022 vastuullisuusraportin mukaan varusmiesten maanpuolustustahto oli mittaushistorian korkein. Asteikolla 1 – 5 mitattuna varusmiesten loppukyselyssä tulokseksi saatiin 4,53 ja reservin koulutustilaisuuksissa 4,69.

Varusmiespalveluksen aloitti Puolustusvoimissa viime vuonna yhteensä 23 162 henkilöä, joista naisia oli 1 197. Varusmiespalveluksesta kotiutui koulutettuna reserviin 19 062 varusmiestä, joista naisia oli 1 028. Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneiden naisten määrä oli 1 034 ylittäen ensimmäistä kertaa 1 000 rajan. Vuonna 2022 varusmiespalveluksen suoritti noin 82,3 prosenttia kaikista palveluksen aloittaneista.

Reservin kertausharjoituksissa koulutettiin yhteensä 29 623 reserviläistä. Osa reserviläisistä osallistui useampaan kuin yhteen kertausharjoitukseen.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n kyselytutkimuksen mukaan. Suomalaisten maanpuolustustahto on ennätyskorkealla ja se nousi  83 prosenttiin. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 68. Kokonaisuudessaan myös puolustusvoimien kykyyn torjua Suomen ulkopuolisia uhkia oli korkealla ja siihen luottaa 89 prosenttia Suomen kansalaisista.

Vuosi 2022 osoittautui monella tapaa poikkeukselliseksi, vaikka pandemian vaikutukset väistyivät hiljalleen. Puolustushallinto osoitti kykyä reagoida turvallisuusympäristön muutokseen vastuullisesti ja kestävää kehitystä edistäen. Venäjän aloittama sota Ukrainassa on hyökkäys sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää ja YK:n peruskirjan arvoja sekä kansainvälistä oikeutta vastaan. Puolustushallinto on merkittävä julkinen hankkija ja  hallinnonalan budjetista käytetään noin kolmasosa erilaisiin materiaali ja palveluhankintoihin. Materiaalitehokkuutta edistetään kestävien ja pitkäikäisten tuotteiden hankinnalla sekä tehostamalla elinkaariajattelua.

– Heikentyneessä turvallisuustilanteessa viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistoiminnan tarve on korostunut, raportissa todetaan.

selvityksen mukaan vahva puolustuskyky ja Nato-jäsenyys muodostavat Suomelle uskottavan puolustusratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)