Verkkouutiset

Matkailijat ottavat maisemakuvia Vehoniemen näkötornissa Vehoniemenharjulla Kangasalla 18. heinäkuuta 2023. LEHTIKUVA/EELIS BERGLUND

Suomalaisten kesälomabudjetti on keskimäärin 1050 euroa

Joka kymmenes aikoo selvitä kesälomasta satasella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pikkurahalla lomailevien osuus on nelinkertaistunut kahdessa vuodessa, paljastaa LähiTapiolan tuore Arjen katsaus -kysely. Kesäloman yleisimmät menoerät ovat ruoka, kotimaanmatkat ja harrastukset.

Noin neljännes suomalaisista sanoo käyttävänsä kesälomaansa vähemmän rahaa tänä vuonna kuin aiempina vuosina. Tuloksia verrattiin kahden vuoden takaiseen aineistoon. Molemmat kyselyt toteutti tutkimusyhtiö Verian.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Uuden kyselyn mukaan suomalaisten keskimääräinen kesälomabudjetti on tänä vuonna 1 050 euroa. Kaksi vuotta aiemmin se oli 1 040 euroa.

– Tässä huomaa inflaation vaikutuksen selvästi: suomalaiset sanovat käyttävänsä lomailuun tänä vuonna vähemmän rahaa, mutta samalla kyselyn mukaan lomabudjetit ovat pysyneet euroina ennallaan. Rahaa siis käytetään yhtä paljon, mutta hintojen nousun vuoksi sillä saa vähemmän, arvioi ekonomisti Hannu Nummiaro LähiTapiola Varainhoidosta.

Noin joka kymmenes suomalainen (8 % vastaajista) aikoo selvitä kesälomastaan satasella. Osuus on neljä kertaa suurempi kuin vuonna 2022.

– Inflaation jäljiltä monen talous on tiukalla. Tilastokeskuksen kyselyissä velkaantuvien kotitalouksien osuus on parissa–kolmessa vuodessa tuplaantunut noin kolmesta prosentista noin kuuteen prosenttiin. Myös säästöjään käyttävien osuus on selvästi noussut, ja yhteensä noin 15 prosenttia kotitalouksista kokee, etteivät säännölliset tulot tohdi riittää elämiskustannuksiin. Näin ollen ei ole yllätys, että aiempaa suurempi osa suomalaisista joutuu pitämään lomabudjettinsa hyvin pieninä, Nummiaro toteaa.

Pääkaupunkiseudulla asuvista 15 prosenttia aikoo käyttää kesälomaansa yli 2 000 euroa. Osuus on kaksi kertaa suurempi kuin muissa kaupungeissa keskimäärin ja kolme kertaa suurempi kuin maaseudulla.

Ruoka on loman yleisin menoerä

Ruoka on ohittanut kotimaanmatkailun suomalaisten kesälomabudjeteissa. Vastaajista 55 prosenttia sanoi käyttävänsä tänä kesänä rahaa ruokaan. Kaksi vuotta aiemmin osuus oli 40 prosenttia. Kotimaanmatkailun suosio on sen sijaan laskenut 53 prosentista 47:ään prosenttiin.

– Lomabudjettien suurin nousija on niinkin arkinen asia kuin ruoka. Tämä voi selittyä sillä, että inflaatiokurimuksen aikana kuluttajat pyrkivät tinkimään kaikista arjen kuluista. Nyt lomalla haetaan pientä hyvitystä edes makuhermoille, etenkin jos suuremmat lomasuunnitelmat on laitettava jäihin. Kyselytulokset voivat viitata myös siihen, että vaikka kotimaan matkailubuumi hiukan hiipuisikin kahden vuoden takaiseen verrattuna, niin ravintoloissa voi silti asiakkaita riittää hyvin, Nummiaro arvioi.

Aiempaa useampi sanoo käyttävänsä rahaa harrastuksiin, mökkeilyyn, hankintoihin ja kodin tai kesämökin remontointiin. Ulkomaille aikovia on yhtä paljon tänä kesänä kuin kaksi vuotta aiemmin eli noin joka neljäs.

Ekonomistin viisi vinkkiä – näin saat rahat riittämään kesällä

1. Säästä lomaunelmiin. Lomaan kannattaa varautua hyvissä ajoin. Jos tiedät, että rahat eivät pysy tallessa käyttötilillä, voit avata lomakassalle oman tilinsä. Pitkäaikaisempaan säästämiseen voi harkita rahastoja. Velalla rahoitetun loman nautintoa voi latistaa tulossa oleva talouden tasapainotus.

2. Laadi lomabudjetti ja seuraa sitä. Vaikeista laskutoimituksista ei ole kyse: ruutupaperi, kynä ja laskin riittävät. Kirjaa ensin kaikki suurimmat menot, kuten matkat. Listaa myös pienemmät kulut ja jätä varaa yllätyksille. Merkkaa budjettiin myös loman aikaiset tulot, jos sellaisia on luvassa. Älä piilota laskelmaa kesäksi, vaan vilkuile sitä myös loman aikana ja säädä kulutustasi, jos se on tarpeen.

3. Suunnittele ja vertaile. Huolellisella suunnittelulla ja vaihtoehtojen vertailulla voi säästää pitkän pennin. Jos suuntaat reissun päälle, mieti, oletko valmis maksamaan vaivattomasta pakettimatkasta vai säästätkö etsimällä matkustus- ja majoitusvaihtoehtoja itse. Lapsille huvipuistoretki voi olla kesän kohokohta, mutta silloinkin voi säästää pienillä valinnoilla: esimerkiksi ottamalla omat vesipullot tai eväät mukaan.

4. Säilytä arkijärki. Talven aikana moni pidättäytyy tiukasti ylimääräisistä heräteostoksista. Lomalla kurinalaisuus voi unohtua. Jätskeihin, virvokkeisiin, vaateostoksiin ja muihin isoihin ja pieniin hankintoihin voi kulua huomaamatta euro jos toinenkin. Lomabudjetista kannattaa raivata tilaa myös pienemmille heräteostoksille.

5. Mieti lomaa pidemmälle. Kun ynnäät kesän menoja, mieti myös, mitä tapahtuu loman jälkeen. Vaatiiko koulujen aloitus uusia hankintoja? Kaipaako vaatekaappi päivitystä? ”Syysostoksia” voi tehdä jo kesän alennusmyynneissä, ja usein huokeampaan hintaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)