Verkkouutiset

ChatGPT -tekoälysovellus kuvattuna Helsingissä 2. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomalaiset uskovat tekoälyn parantavan tuottavuutta ja heikentävän yksityisyyttä

Myönteisimmin tekoälyyn suhtautuvat kokoomuksen ja vihreiden kannattajat.

Enemmistö suomalaisista uskoo, että tekoäly vaikuttaa myönteisesti teollisen tuotannon tehokkuuteen (62 prosenttia) ja työn tuottavuuteen (50 prosenttia), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Sen sijaan tekoälyn arvioidaan heikentävän yksityisyyden suojaa (49 prosenttia), työpaikkojen määrää (37 prosenttia) sekä asiakaspalvelua (35 prosenttia).

Varsin moni luottaa siihen, että tekoälyn myötä liikenteen ja liikkumisen turvallisuus parantuu (38 prosenttia). Kolmannes uskoo siihen, että tekoäly vaikuttaa myönteisesti kohtuuhintaisen energian saatavuuteen (33 prosenttia).

Kysytyn 15 asian listalta kymmenessä asiassa suurin vastaajien ryhmä arvioi vaikutuksia neutraaleiksi. Ilmastonmuutos (43 prosenttia), demokratia (45 prosenttia) ja sosiaalinen tasa-arvoisuus (46 prosenttia) ovat asioita, joihin enemmän kuin kaksi viidestä uskoo tekoälyn vaikuttavan neutraalisti, eli ei myönteisesti eikä kielteisesti.

Omaan elämäänsä kansalaiset eivät usko tekoälyn vaikuttavan kovinkaan paljon. Enemmän kuin kaksi viidestä (42 prosenttia) suhtautuu neutraalisti (ei myönteisiä eikä kielteisiä vaikutuksia). Viidennes arvioi vaikutusten omaan elämään olevan myönteisiä (20 prosenttia) ja kuudennes uskoo kielteisiin vaikutuksiin (17 prosenttia).

Nuoremmat ikäluokat suhtautuvat tekoälyn vaikutuksiin omaan elämäänsä optimistisesti. Eläkeikää lähestyvien, heikosti koulutettujen ja maaseutumaisissa kunnissa asuvien keskuudessa on keskimäärää jonkin verran enemmän pessimistisiä näkemyksiä.

Kokoomuksen ja vihreiden kannattajilla on muita enemmän myönteisiä mielikuvia tekoälyn vaikutuksista eri asioihin. Perussuomalaisten ja keskustan kannattajien arviot kielteisistä vaikutuksista ovat keskimäärää yleisempiä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar Public. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.–7. kesäkuuta 2023. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 010. Vastaajat edustavat Suomen 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)