Verkkouutiset

Eduskuntatalo Helsingissä 29. maaliskuuta 2019. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomalaiset arvostavat puolueiden kykyä tehdä yhteistyötä

Blokkipolitiikka ei saa kyselyssä kansalaisten kannatusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset pitävät tärkeänä puolueiden kykyä tehdä yhteistyötä, ilmenee ajatuspaja Toivon teettämästä kyselytutkimuksesta.

Vastaajista 77 prosenttia on vähintään jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa, että puolueet ovat valmiita asiapohjalta keskustelemaan hallitukseen osallistumisesta eivätkä sulje etukäteen pois mahdollisia yhteistyön suuntia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vain kuusi prosenttia vastaajista oli väittämän kanssa täysin eri mieltä. Tämän perusteella vain marginaalinen osa kansaa kannattaa kaikkein jyrkintä puolueiden yhteistyön poissulkemista etukäteen.

Graafi: Ajatuspaja Toivo.

Poliittisessa keskustelussa on alkuvuoden aikana ollut runsaasti esillä suurten puolueiden kyky ja halu tehdä yhteistyötä erilaisissa hallituskokoonpanoissa. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.) on linjannut suoraan, ettei SDP tule olemaan vaalien jälkeen samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

Hallitusyhteistyön poissulkeminen etukäteen on Suomessa verrattain uusi ilmiö. Viime vuosikymmeninä on ollut tapana, että vaalien jälkeen muodostetaan enemmistöhallitus vaalit voittaneen puolueen johdolla. Hallituspohjat ovat vaihdelleet ja useasti pohja on ylittänyt perinteisen vasemmisto-oikeisto -jaottelun.

Käytäntö eroaa esimerkiksi Ruotsista, jossa on ollut tapana muodostaa vähemmistöhallitus blokkien pohjalle.

Oikeistolaiset näkevät yhteistyön vasemmistolaisia tärkeämpänä

Puolueiden yhteistyövalmius nähtiin tärkeäksi etenkin oikeistolaisten vastaajien keskuudessa.

Blokkipolitiikan kannatus on taas korkeinta vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa. Tästä huolimatta myös vasemmistoliiton kannattajista lähes kaksi kolmesta pitää puolueiden yhteistyövalmiutta vähintään melko tärkeänä.

SDP:n kannattajista hyvin selvä enemmistö pitää puolueiden valmiutta asiapohjaiseen yhteistyöhön tärkeänä (yhteensä 74 prosenttia vähintään jokseenkin samaa mieltä).

Suurin osuus täysin samaa mieltä väitteen kanssa olevia on keskustan kannattajien keskuudessa (50 prosenttia); jokseenkin samaa mieltä olevat mukaan luettaessa perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat nousevat keskustalaisten edelle.

Graafi: Ajatuspaja Toivo.

Karkeassa vasemmisto-oikeistojanalla tehtävässä tarkastelussa näkyy vielä puoluekantaakin selvempi korrelaatio. Mitä vasemmistolaisempi vastaaja, sitä vähäisemmässä määrin pidetään tärkeänä puolueiden yhteistyövalmiutta.

Selkeästi oikeistolaisista vastaajista vain 17 prosenttia on yhteistyövalmiuden tärkeydestä vähintään jokseenkin eri mieltä. Kuitenkin myös kaikkein vasemmistolaisimmassa neljänneksessä enemmistö on vähintään jokseenkin samaa mieltä yhteistyövalmiuden tärkeydestä.

Graafi: Ajatuspaja Toivo.

Alueiden välisiä eroja ei havaittu Helsinkiä ja Uuttamaata lukuun ottamatta.

Helsingin ja Uudenmaan muodostamalla alueella täysin samaa mieltä olevien osuus on kahdeksan prosenttiyksikköä pienempi kuin muilla tarkastelluilla alueilla. Tulosta selittänee ainakin se, että alueella erityisesti vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajia on huomattavasti suurempi osuus kuin muualla Suomessa.

Graafi: Ajatuspaja Toivo.

Tutkimukseen vastanneet edustavat 18 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Aineisto kerättiin Kantar Publicin Gallup Forumissa 12.- 13. tammikuuta 2023 ja sisältää yli tuhannen henkilön vastaukset.

Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)