Verkkouutiset

Tuhoutunut Venäjän T-72-panssarivaunu Donetskin alueella. / Telegram

Sotavanki tilittää: Venäläiset kohtelivat meitä kuin eläimiä

Venäjän asevoimien kerrotaan pakkovärvänneen asukkaita Itä-Ukrainassa hieman ennen hyökkäyssodan alkua.

Ukrainan asevoimille sotavangiksi jäänyt 32-vuotias mies kertoo joutuneensa pakkovärvätyksi Itä-Ukrainan Donetskin alueella sijaitsevassa Jenakijeven kaupungissa viisi päivää ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa helmikuussa 2022.

Hänen mukaansa venäläissotilaat saapuivat alueelle ja veivät väkisin paikallisia miehiä sotilasleireille.

Telegraph-lehden mukaan Sumyn alueella vangiksi jäänyt sotilas sanoi olleensa kiitollinen Ukrainan armeijalle saamastaan hoidosta ja siitä, että sota oli hänen osaltaan vihdoin ohi.

Sotavanki kertoi kokemuksistaan Vans Without Borders -avustusjärjestön johtajalle Jack Rossille. Mies uskoi, ettei olisi saanut omiltaan minkäänlaista lääkintähuoltoa.

Hänen mukaansa Venäjän asevoimat jätti Donetskin alueelta kootut sotilaat taistelemaan yksin ja ilman panssaritukea.

– He kohtelivat meitä kuin eläimiä ja heittivät meidät rintamalle tykinruokana, mies kertoo.

Itä-Ukrainan paikalliset joukot yhdistettiin myöhemmin osaksi Venäjän asevoimien komentorakennetta. Donetskista kotoisin oleva sotilas kertoi yrittäneensä päästä jo aiemmin. Hän lopulta haavoittui rintamalla ja jäi vangiksi.

– Hän oli yrittänyt päästä pois pidemmän aikaa, mutta venäläiset olivat uhanneet hänen perhettään. Joten hänen oli pakko pysyä paikallaan, VWB-avustusjärjestön Jack Ross kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)