Verkkouutiset

Venäjän sisäinen hajanaisuus ja Vladimir Putinin aseman heikentyminen on havaittu myös ulkomailla, sanoo Jarno Limnell. AFP/LEHTIKUVA/SERGEI BOBYLYOV

Sotatieteiden tohtori: Neuvostoliiton hajoaminen saapumassa päätökseensä

Jarno Limnellin mukaan nykyisen Venäjän ainoat kumppanit ovat konkurssikypsiä diktatuureja.

– Käynnissä on mittavia geopoliittisia muutoksia. Neuvostoliiton hajoaminen saapumassa päätökseensä, ja vaikutukset näkyvät usealla mantereella. Itänaapurissa meneillään lumipalloefekti, ja vauhti kiihtyy. Suomessakin varauduttava modernin Venäjän historialliseen muutokseen, toteaa sotatieteiden tohtori Jarno Limnell Twitterissä.

Hänen mukaansa tällä hetkellä Dagestan antaa kasvot Venäjän sisäiselle kipuilulle.

– Dagestan kertoo olevansa oma valtionsa, suvereeni ja itsenäinen, ja videot kansan kerääntymisestä kaduille leviävät. Kaspianmeren rannikolla nähtävien mielenilmauksien voi olettaa laajenevan muualle Venäjällä, Limnell arvioi.

Hän toteaa, että Venäjän sisäinen hajanaisuus ja (Vladimir) Putinin aseman heikentyminen on havaittu myös ulkomailla.

– Tukensa on julkisesti vetänyt Kiina, Intia, Turkki ja viimeisimpänä Serbia. Nykyisen Venäjän ainoat kumppanit ovat konkurssikypsiä diktatuureja, kuten Pohjois-Korea.

Limnell huomauttaa, että pari viikkoa sitten jopa Kirgisian presidentti antoi Putinin odottaa itseään median edessä.

– Kirgisian bruttokansantuote on pienempi kuin Pirkanmaalla. Kirgisian naapurivaltion Uzbekistanin presidentti ei vaivautunut itse edes paikalle, vaan lähetti pääministerinsä tapaamiseen.

Limnellin mukaan Suomen lähialueilla välittömiä vaikutuksia Venäjän luhistumisella olisi ainakin Valko-Venäjällä, Georgiassa ja Moldovassa.

– Globaalissa suurvaltapolitiikassa Kiina on vauhdilla täyttämässä Venäjältä jäävää tyhjiötä Aasiassa ja Afrikassa, eikä Venäjä saa enää sitä takaisin.

Limnell kehottaa varautumaan Putinin Venäjän romahduksen vaikutuksiin.

– Kun Venäjän luhistumisella on vaikutuksia toiselle puolelle maapalloa, on sillä varmuudella vaikutuksia myös meille. Asioihin reagoiminen ei riitä jos Venäjä ajautuu totaaliseen kaaokseen. Valmiutemme on syytä varmistaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS