Verkkouutiset

Ukrainan ja EU:n lippuja Kiovassa Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky

”Sopimus Vladimir Putinin kanssa tekisi meistä orjavaltion”

Vaikka hinta on kova, Venäjälle ei aiota Svitlana Morenetsin mukaan antaa tuumaakaan periksi.

Nuori toimittaja Svitlana Morenets on yksi noin 80 000:sta Venäjän hyökkäyssotaa Britanniaan paenneesta ukrainalaisesta. Hän kertoo The Spectator -lehden julkaisemassa artikkelissa kohdanneensa uudessa ympäristössä valtavaa ystävällisyyttä ja huolenpitoa, mutta myös kysymyksiä siitä, kuinka kauan Ukraina aikoo vielä jatkaa puolustustaisteluaan.

– Epäilen, että he tarkoittavat: ”Ette kai te usko voittavanne? Miksi pitkittäisitte verenvuodatusta?”, Morenets sanoo.

– Se on hyvä kysymys. Eräiden arvioiden mukaan lähes 80 prosenttia Venäjän armeijasta on tällä hetkellä maassani. Olemme Venäjään verrattuna pieni ja taistelemme yksin, vaikka meille onkin lahjoitettu aseita. Itä-Ukrainassa kuolee tai haavoittuu päivittäin virallisten lukujen mukaan jopa 1 000 ukrainalaista sotilasta, epävirallisten tietojen mukaan vielä enemmän, hän toteaa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin ja muiden ukrainalaisten puolustustahdon vankkumattomuuden käsittämiseksi on Morenetsin mielestä syytä muistaa, että sota ei alkanut vasta helmikuussa, vaan se on jatkunut jo kahdeksan vuotta ja vaatinut 45 000 ukrainalaisen hengen.

– Olemme oppineet kovimman kautta tuntemaan Vladimir Putinin agendan – sen, että hän pitää itsenäisyyttämme luonnottomana asiana ja kulttuuriamme uhkana, joka on lakaistava olemattomiin.

Puolustustahto ei horju

Vuodenvaihteessa 2013–2014 Kiovassa miljoona ihmistä osoitti vapautensa ja henkensä uhalla mieltään eurooppalaisten arvojen puolesta ja Kremlin tukemaa presidentti Viktor Janukovytšia vastaan. Vaikka venäläiset tarkka-ampujat surmasivat lähes 100 ihmistä, protestit eivät suinkaan tyrehtyneet vaan voimistuivat ja johtivat lopulta Janukovytšin pakoon.

– Se oli Ukrainalle voimaannuttava hetki, mutta myös haavoittuvuuden hetki. Kun Kiova oli vailla johtajaa, Putinin joukot miehittivät Krimin ja käyttivät sitä myöhemmin tukikohtanaan hyökätessään Donbasiin. Ukraina oli sodassa, eivätkä taistelut ole sen jälkeen missään vaiheessa päättyneet, Morenets sanoo.

– Yleinen mielipide on tiukasti taistelun takana, koska uskotaan, että mikä tahansa ”sopimus” Putinin kanssa tekisi meistä orjavaltion ja että ”rauha” merkitsisi sitä, että Venäjälle annettaisiin mahdollisuus varustautua uudelleen ja palata takaisin, hän toteaa.

Vaikka Ukraina on kärsinyt puolustustaistelussaan raskaita tappioita, viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan 78 prosenttia kansasta vastustaa edelleen kaikkia myönnytyksiä.

– En aio luetella kaikkia ystäviäni, jotka ovat kuolleet näiden kahdeksan vuoden aikana. Mutta jokainen heistä kuoli puolustaessaan oikeuttamme olla vapaita, integroitua Eurooppaan ja Natoon ja valita sen, mikä on heidän maalleen ja lapsilleen parasta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS