Verkkouutiset

Ainoastaan Facebook voi palauttaa menetetyn Facebook-tilin. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Sometilejä kaapataan huijausviestien avulla

Facebookissa leviää huijaus, jossa tilejä kaapataan tekaistun rahapalkinnon verukkeella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Facebook-tilimurtojen ja murtojen yritysten ilmoitusten määrä Kyberturvallisuuskeskukselle on ollut nousussa.

Facebookin-tilin kaappaus alkaa usein niin, että saat Facebook-ystävältäsi Messenger-pikaviestimessä viestin, jossa hän kysyy puhelunnumeroasi. Jos vastaat ystävällesi puhelinnumerosi, pian saat samalta kaverilta ilmoituksen kuvitteellisesta arpajaisvoitosta. Voiton lunastamiseen hän väittää tarvitsevansa puhelimeesi tulevan Facebookin numerokoodin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Todellisuudessa kyseinen koodi liittyy tilille kirjautumiseen ja sen avulla tilin hallinnan siirtämiseen rikollisten haltuun. Jos lähetät hänelle koodin, rikollinen kaappaa todennäköisesti Facebook-tilisi.

Tilin haltuunoton jälkeen rikollinen vaihtaa tilitietojasi, kuten tilin nimen sekä yhteystiedot. Tämän jälkeen et todennäköisesti saa tiliäsi haltuun ilman Facebookin apua.

Jos saat ystävältäsi Facebook Messenger- pikaviestimen kautta poikkeuksellisen tai epäilyttävän viestin, kuten yllättävän puhelinnumeron kyselyn, kerro hänelle toisella viestintävälineellä asiasta. Ystäväsi voi kertoa, onko hän oikeasti lähettänyt kyseinen viestin ja tarkistaa oman Facebook-tilinsä tilan.

Ainoastaan Facebook voi palauttaa menetetyn Facebook-tilin. Internetissä liikkuu myös rikollisia, jotka vaanivat jo kertaalleen tilimurron uhriksi joutuneita. Vaikka he väittävät auttavansa menetetyn tilin palauttamisessa, todellisuudessa heidän tavoitteenaan on rahallinen hyötyminen huijauksen uhriksi joutuneen kustannuksella.

Ole siis varovainen, jos haet ongelmaasi apua muualta internetistä. Ainoa rehellinen keino sosiaalisen median tilien palauttamiseen on kyseisen palvelun viralliset kanavat.

Facebook-tilin kaappauksella rikolliset saavat haltuunsa henkilötietoja, tunnuksia ja salasanoja. He käyttävät kaapattua Facebook-tiliä edelleen uusien Facebook-tilien kaappaukseen.

Haltuun saadun tilin kavereille lähetetään Messenger-pikaviestimestä huijausviesti, jossa kysytään puhelinnumeroa. Facebook-tilisi tietoja käytetään myös muihin palveluihin kirjautumiseen, joten kaappaajalla voi olla pääsy useampaan palveluun tunnuksellasi. Tämän vuoksi eri palveluissa tulisi käyttää aina eri salasanaa, Traficom opastaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)