Verkkouutiset

Kuvakaappaus videolta: RADIO FREE EUROPE / TWITTER

Sodan kerrotaan tappaneen jo 50000 delfiiniä Mustallamerellä

Tutkijan mukaan venäläisten sukellusveneiden kaikuluotaimet ovat syynä kuolemiin.

Ukrainalainen meribiologi Ivan Rusev arvioi, että ainakin viisikymmentä tuhatta Mustanmeren delfiiniä on saanut surmansa Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Rusevilla on yli neljänkymmenen vuoden kokemus Ukrainan Mustanmeren rannikon tutkimisesta. Sodan seuraukset ovat järkyttäneet tutkijaa, uutisoi RadioFreeEurope.

– Delfiinien kohtalon ovat sinetöineet vedenalaiset räjähdykset ja miinat, Rusev kertoo.

– Vakavinta vahinkoa on kuitenkin saanut aikaan venäläisten sukellusveneiden kaikuluotaus, joka on sotkenut delfiinien oman navigoinnin ja ravinnonsaannin. Näin eläimet ovat nääntyneet nälkään, Rusev jatkaa.

Arvioiden mukaan yli kolmannes Mustanmeren delfiineistä on kuollut sodan seurauksena. Tutkijat keräävätkin nyt kuolleiden delfiinien ruhoja todistusaineistoksi mahdollisia sodan jälkeisiä oikeustoimia varten. Sodan aloittanutta Venäjää voitaisiin syyttää muun muassa luonnontuhosta.

– Kuolleet delfiinit lähetetään jatkotutkimuksiin joissa määritellään, minkälaisissa olosuhteissa delfiinit saivat surmansa, kertoo Tuzlovskin kansallispuiston työntekijä Vasiliy Cheban.

Tutkijoiden mukaan delfiinipopulaation palautuminen sotaa edeltäneelle tasolle saattaa viedä jopa kolmekymmentä vuotta. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos tarvittaviin toimiin ryhdytään.

– Ukrainan rannikolle tulisi määrittää laaja suojelualue, jolla ei olisi kalastajia, salametsästäjiä eikä varsinkaan sotaa, Rusev päättää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS