Verkkouutiset

Tulli Helsingissä. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

SK: Tullilla 400 esitutkintaa Venäjä-pakotteiden kiertämisestä

Suomesta epäillään kulkevan pakotteiden alaisia tuotteita Venäjälle kolmansien maiden kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tullilla on käynnissä jo yli 400 esitutkintaa Venäjään kohdistettujen pakotteiden kiertämisestä, kertoo Suomen Kuvalehti. Viimeisen kuukauden sisällä uusia epäilyjä on tullut noin 60.

Valvontajohtaja Sami Rakshitin mukaan Tullissa on viime vuodesta alkaen kiinnitetty enemmän huomiota Keski-Aasiaan suuntaavaan vientiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jo aiemmin on herännyt epäilyjä, että osa Keski-Aasiaan viedystä pakotteiden alaisesta tavarasta päätyykin Venäjälle. Ongelma ei koske vain Suomea, vaan myös muita länsimaita, jotka ovat asettaneet pakotteita.

– Vienti näihin maihin moninkertaistui yhtäkkiä, ja aloimme selvittää sen syitä, Rakshit kertoo.

Tullin ulkomaankauppaosaston tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilän mukaan jopa neljännes Suomesta Keski-Aasiaan suunnatusta viennistä saattaa jatkaa myöhemmin matkaa Venäjälle.

Länsimaiden pakotteiden alle on asetettu pitkä lista erilaisia tuotteita, kalustoa ja laitteita, jotka voisivat vahvistaa Venäjän sotilaallista tai teollista kyvykkyyttä.

Penttilän mukaan Tullissa on huomattu, että Keski-Aasiaan viedään aiempaa enemmän pakotteiden alaisia tuotteita esimerkiksi koneita, laitteita ja mikropiirejä.

–  Tavallinen kasvu ei selitä viennin kasvun suuruutta, vaan siinä on mukana muita syitä. Osa tavarasta kiertää Kazakstanin kautta Venäjälle, tai jää Venäjälle siinä vaiheessa, kun kuljetus kulkee Venäjän läpi, Penttilä sanoo.

Tuomioita pakotteiden kiertämisestä on tähän mennessä annettu noin kymmenen. Näistä yhdessä tuotteita oli yritetty viedä ensin Kazakstaniin, mutta löytyneistä asiakirjoista selvisi todellinen määränpää. Toimituksen kuljettaja tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)