Verkkouutiset

Matteo Messina Denaro pidätettiin viime vuoden tammikuussa 30 vuotta kestäneen piileskelyn jälkeen. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Sisilian mafian superpäällikkö peruuttamattomassa koomassa

Perjantai-iltana lääkärit keskeyttävät Trapanin provinssin mafiajohtaja Matteo Messina Denaron ruokinnan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paksusuolisyöpään parantumattomasti sairaan Matteo Messina Denaron tila paheni torstaina, kun hän kärsi vakavasta verenvuodosta ja elintärkeät toiminnot alkoivat romahtaa, uutisoi Giornale di Sicilia.

Testamentissaan 61-vuotias mafiajohtaja ilmaisi halunsa, ettei häntä pidettäisi koneellisesti elossa. Lääkärit arvioivat, että hänen loppunsa on lähellä.

Messina Denaro peri Castelvetranon mafiaperheen johdon isältään 1990-luvulla. Hän kohosi nopeasti myös Trapanin provinssin korkemmaksi mafiajohtajaksi ja Cosa Nostran toimintaa ohjaavan komission jäseneksi.

Italian puolisotilaallinen poliisi karabinieerit pidättivät 30 vuoden paon jälkeen Palermossa yksityisklinikalta 16. tammikuuta.

Messina Denaroa on pidetty yhtenä Euroopan vaarallisimmista rikollisista.

Hänen isänsä oli Castelvetranon mafiaperheen päällikkö Francesco ”don Ciccio” Messina Denaro. Hänen veljensä Salvatore ja sisarensa Patrizia päätyivät vankilaan mafian vastaisessa operaatiossa joulukuussa 2013. Vuosien saatossa veljenpojat ja serkut, suuri joukko päällikön siipimiehiä ja pomon kannattajia on päätynyt vankilaan.

Messina Denaro kuuluu entisten päälliköiden päällikköjen Salvatore ”Totò” Riinan ja Bernardo ”don Binnu” Provenzanon mafiasukupolveen.

Messina Denaro loi mafian, joka soluttautui Trapanin talouteen, yrityksiin ja pankkeihin tehdäkseen siitä ns. yrittäjämafian. Tämän vahvistavat miljardien eurojen omaisuustakavarikot, joissa on ollut hänen sormensa pelissä.

”Trapanin mafia on nyt yritysten sisällä, se on itse yritys, johon valittiin poliitikkoja, nykyään se valitsee mafiosoja, joista on määrä tulla poliitikkoja, ja sitä edustavat yrittäjätaidot omaavat mafiosot ja yritysjohtajat”, kirjoitti Giornale di Sicilia viime vuoden kesäkuussa.

Messina Denaro itse kehui, että hän yksin on täyttänyt kokonaisen hautausmaan murhillaan – mukaan lukien vuoden 1993 Cosa Nostran järjestämät pommi-iskut Roomassa, Milanossa ja Firenzessä.

Yhdysvaltain huumevirasto DEA ja liittovaltion poliisi FBI pitävät mafiapomoa yhtenä maailman suurimmista huumekauppiasta. Italiassa hän on ollut sisäministeriön etsityimpien rikollisten listan numero yksi.

Korkeimmassa johdossa yli 20 vuotta

Messina Denaro on kuulunut Cosa Nostran korkeimpaan johtoon yli 20 vuotta ja hän oli mafiajärjestön aiemman päälliköiden päällikön Riinan lempilapsi.

Messina Denaro kuului muun muassa Cosa Nostran toimintaa ohjaavaan komissioon, joka päätti mafianvastaisten tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhista sekä Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehdyistä terrori-iskuista 1990-luvun alussa. Häntä epäillään lisäksi jopa sadasta murhasta joko tekijänä tai toimeksiantajana. Mafiapomo on tuomittiin poissaolevana useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mittavan omaisuutensa Messina Denaro on ansainnut etupäässä huumekaupalla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI piti häntä yhtenä maailman suurimmista huumekauppiaista.

Hänellä ja Cosa Nostralla on läheiset yhteistyösuhteet Italian muiden voimakkaiden mafiajärjestöjen Calabrian ’ndranghetan ja Campanian maakunnan camorran kanssa. Niin ikään mafiapomolla on ollut liikesuhteet Kolumbian ja Meksikon huumekartellien kanssa.

Italian mafian vastainen virasto (Direzione investigativa antimafia, DIA) takavarikoi Messina Denaron bulvaaniksi epäilyltä liikemieheltä varallisuutta syyskuussa 2013 yli 700 miljoonaa euroa. Liikemies sijoitti superpomon varoja muun muassa kauppaketjuun, kiinteistöihin ja tontteihin.

Vuoden 2013 huhtikuussa niin ikään Messinan Denaron bulvaaniksi epäillyltä liikemieheltä takavarikoitiin omaisuutta 1,3 miljardia euroa. Näitä varoja oli sijoitettu vaihtoehtoisen energiantuotantoon, varsinkin tuulivoimahankkeisiin sekä huomattavaan kiinteistömassaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)