Verkkouutiset

Rajavartijoita Raja-Joosepin raja-asemalla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sisäministeriö: Itäraja on mahdollista sulkea kokonaan

Julkisuudessa on ministeriön mukaan esiintynyt väärää tietoa.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) on pyytänyt oikaisua Iltalehden uutiseen, jonka mukaan itärajaa ei voi laillisesti sulkea turvapaikanhakijoilta missään tilanteessa.

– Iltalehti on uutisoinut tänään että rajapäätöksen muistiossa todettaisiin, ettei itärajaa voida sulkea kokonaan. Näin ei ole. Muistiossa ei näin sanota eikä itärajan täyssulkuun oteta muistiossa kantaa laisinkaan. Sisäministeriö on pyytänyt oikaisua, Rantanen kirjoitti päivällä viestipalvelu X:ssä.

Sisäministeriö lähetti myöhemmin tiedotteen, jonka mukaan ”julkisuudessa on keskustelua ja kyselyjä siitä, onko koko itärajan sulkeminen mahdollista”.

– Tarvittaessa koko itärajan sulkeminen on mahdollista, korostaa sisäministeri Rantanen tiedotteessa.

Ministeriö kertoo, että rajavartiolain 16 §:n mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta tai rajanylitysliikenteen rajoittamisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen tai rajoittaminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.

Lisäksi valtioneuvosto voi keskittää kansainvälisen suojelun hakemisen yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan, jos kyse on lyhyessä ajassa tapahtuvasta poikkeuksellisen suuresta maahantulijoiden määrästä tai tiedosta tai perustellusta epäilystä, että maahantulo on vieraan valtion tai muun toimijan vaikutuksesta tapahtuvaa.

Sisäministeriön mukaan valtioneuvoston 22.11.2023 tekemän itärajaa koskevan päätöksen perustelumuistiossa ei oteta kantaa koko itärajan sulkemiseen, koska sitä ei päätöksessä käsitelty. Siten muistiossa ei myöskään ministeriön mukaan arvioitu, mitä mahdollisuuksia koko itärajan sulkemiselle missäkin tilanteessa olisi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)