Verkkouutiset

Sisäministeri Mari Rantanen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sisäministeri HS:lle: Venäjän puolella voi olla tuhansia mahdollisia tulijoita

Kansanvälisissä sopimuksissa ei Mari Rantasen mukaan ole huomioitu itärajan kaltaisia tilanteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) pitää Helsingin Sanomien haastattelussa hallituksen niin sanottua käännytyslakia ”äärimmäisen tarpeellisena”. HS:lle Rantanen kertoo potentiaalisia tulijoita olevan viranomaistiedon mukaan Venäjän puolella rajaa yhä satoja tai tuhansia. Lehti ei ole kyennyt vahvistamaan tietoa.

Itäraja on Petteri Orpon (kok.) hallituksen helmikuisella päätöksellä kiinni 14. huhtikuuta asti. Mikäli näyttöä tilanteen parantumisesta ei ole, ei rajan avaamiselle ole huhtikuussa edellytyksiä, Rantanen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallituksen lakiluonnoksessa säädettäisiin edellytyksistä, joiden vallitessa valtioneuvoston yleisistunto voisi päättää rajoittaa turvapaikkahakemusten vastaanottamista rajatulla osalla Suomen valtakunnanrajaa. Päätöstä edeltäisi yhteistoiminta tasavallan presidentin kanssa, ja päätös voitaisiin tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan. Lailla pyritään torjumaan välineellistettyä maahantuloa, mutta useat asiantuntijat ovat huomauttaneet ehdotuksen olevan ristiriidassa perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten kanssa. Juuri lausuntokierrokselta palanneesta laista on käyty kiivasta yhteiskunnallista keskustelua.

Rantasen mukaan kansainvälisissä sopimuksissa ja EU-lainsäädännössä ei ole otettu huomioon tilannetta, jossa esimerkiksi Venäjän kaltainen maa välineellistää turvapaikkajärjestelmän omiin tarkoitusperiinsä.

– Ne eivät ole ajan tasalla. Tuskin kukaan tätä 1950-luvulla pohti. Hallituksella on oikeus ja velvollisuus huolehtia Suomen kansalaisten turvallisuudesta jokaisessa tilanteessa, ministeri sanoo.

Rantanen on kansainvälisillä areenoilla käyttänyt kolmen korin vertausta avatessaan Suomen tilannetta. Yhdessä korissa on turvapaikkajärjestelmä, toisessa siirtolaisuus ja kolmannessa juuri itärajan kaltainen välineellistetty maahantulo. Ministerin mukaan nämä korit kaipaavat omia erillisiä sääntöjään, kun ne nykytilanteessa ovat ”iloisessa sotkussa”.

Käännytyslain puolesta voimakkaasti puhuva ministeri toteaa haastattelussa, ettei Suomi ilman lain läpimenoakaan ole täysin kädetön itärajan tilanteen edessä.

–  Emme ole, mutta silloin jatketaan samalla tavalla kuin nyt, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)