Verkkouutiset

Ruotsalaisten kuva omasta varaudestaan ei asiantuntijan mukaan enää vastaa todellisuutta. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Ruotsi olisikin USA:n köyhimpiä osavaltioita

Ruotsi on asiantuntijan mukaan jäänyt muuta Eurooppaa jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka Ruotsi on kansainvälisessä vertailussa maailman vauraimpia valtioita, kulkee maan kehitys nyt väärään suuntaan, kirjoittaa markkinaliberaalin Timbro-ajatushautomon projektinjohtaja Rutger Brattström viestipalvelu X:ssä. Brattström havainnollistaa näkemystään suomalaisittain yllättävällä tilastotiedolla: mikäli Ruotsi olisi Yhdysvaltojen osavaltio, olisi sen bruttokansantuote asukasta kohden laskettuna kaikista osavaltioista toiseksi alhaisin.

Ruotsi olisi siis Brattströmin mukaan Yhdysvaltojen toiseksi köyhin osavaltio, jättäen taakseen ainoastaan syvään etelään kuuluvan Mississippin. Brattström myöntää kuitenkin vertailun olevan haastavaa, sillä esimerkiksi Kansainvälisestä valuuttarahastosta ja Yhdysvalloista saadussa BKT-datassa ei ole otettu huomioon maiden välisiä hintaeroja. Lisäksi myös kruunun tämänhetkinen heikko kurssi suhteessa dollariin vaikuttaa Ruotsin sijoitukseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ruotsi on kuitenkin suhteellisesti köyhtynyt viime vuosina, Brattström kirjoittaa. 1970-luvulla Ruotsi oli Euroopan rikkaimpia maita, ja yhdysvaltalaiset tienaavat keskimäärin lähes kaksi kertaa enemmän nettona kuin ruotsalaiset.

– Pohjois- ja Länsi-Euroopassa vain ranskalaisilla ja itävaltalaisilla on matalammat nettotulot kuin meillä, mutta heilläkin jää enemmän rahaa käteen normaalien elinkustannusten jälkeen. Tienaamme vähiten tässä maailmankolkassamme!

– Useimmat tietävät että norjalaiset ovat meitä rikkaampia. Mutta kyse ei ole mistään pienestä erosta – meidän BKT asukasta kohden on noin puolet Norjan vastaavasta. Ruotsi on Norjaan verrattuna yhtä köyhä kuin Slovenia ja Viro ovat verrattuna Ruotsiin. Tanskalaiset ovat 20 prosenttia meitä rikkaampia, Brattström kirjoittaa.

Brattström huomauttaa Yhdysvaltojen repineen  vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen selvästi eroa Euroopan talouteen, mutta Ruotsissa kehitys on ollut useimpia Euroopan maita jyrkempi.

– Meillä on korkea verotus, haitallinen vuokrasääntely, ikuisuuksia vievät lupaprosessit ja kaavoitusmonopoli jotka seisovat investointien tiellä, jäykät työmarkkinat, raunioina oleva energiapolitiikkaa ja liian alhaiset työnteon kannustimet, Brettström luettelee.

Ruotsalaisten omakuva ei enää vastaa todellisuutta, Brattström sanoo.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)