Verkkouutiset

Sergei Lavrov. AFP / LEHTIKUVA / SONNY TUMBELAKA

Sergei Lavrovilta hämmentävä tilitys natseista – Tutkija: Pähkähullua

Venäjän ulkoministeri kirjoittaa dokumenttielokuvassa historiaa uusiksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toistaa Kremlin sotapropagandaa ja kirjoittaa historiaa reippaasti uusiksi uudessa dokumenttielokuvaksi kutsutussa Natsismi oikeuden edessä -filmissä.

Venäjän propagandan asiantuntija ja tutkija-kirjailija, tohtori Ian Garner pitää Lavrovin lausuntoja pöyristyttävinä. Hän toteaa Twitterissä käyneensä läpi Venäjän ulkoministeriön julkaiseman tekstiversion Lavrovin esiintymisestä, ”jotta teidän ei tarvitse”. Garner on poiminut ketjuunsa olennaisia kohtia ulkoministerin puheista.

– Kaikki on luonnollisesti aivan pähkähullua, hän summaa.

Erikoiset ja historiaa vääristelevät lausunnot ovat tyypillinen osa Venäjän nykyistä propagandaa Ukrainasta ja toisen maailmansodan ympärille Venäjällä Vladimir Putinin valtakaudella rakennettua lähes kulttimaista historiantulkintaa.

Venäjän ulkoministeri toteaa haastattelussa esimerkiksi natsismin muodostavan Ukrainan nykyisen hallituksen toiminnan ”teorian ja käytännön”. Tämän takana taas ovat hänen mukaansa ”ulkoiset voimat” jo kaukaa historiasta.

– Asia on ollut näin Neuvostoliiton perustamisesta lähtien. Presidentti Putin on toistuvasti tehnyt selväksi, kuinka Ukraina muodostettiin niiden rajojen sisälle, missä se sattui olemaan Neuvostoliiton romahtaessa vuonna 1991.

Lavrovin mukana kaiken takana on länsi ja etenkin Yhdysvallat, joka pyrki luomaan Ukrainasta ”anti-Venäjän”.

Ian Garner huomauttaa, kuinka hämmentävä tällainen lausunto on.

– Lavrovin mukaan koko ukrainalainen kansakunta on natseja ja on ollut näin – vilkaisee muistiinpanoja – siitä lähtien kun Neuvostoliitto perustettiin, eli vuosia ennen kuin natsismia edes oli olemassa, hän summaa.

– Kyllä, tämä todellakin viittaa siihen, että Ukraina on [Lavrovin] mukaan syypää [Adolf] Hitleriin ja toiseen maailmansotaan. Aivan uudenlainen lisäys historiankirjoitukseen, Garner jatkaa sarkastisesti.

Annettuaan ymmärtää, että niin Ukrainan valtio kuin kansakin ovat natseja, toteaa Lavrov, ettei Venäjä kuitenkaan sodi Ukrainassa muita kuin uusnatseja vastaan. Hän jatkaa korostamalla Venäjän ja Ukrainan kansojen läheisyyttä ja yhteistä ”geneettistä koodia”, jota ”Kiovan uusnatsihallitus” ei pysty heikentämään.

Ian Garner toteaa Sergei Lavrovin siis ensin antaneen ymmärtää, että Ukrainan valtio ja kansa ovat sisimmässään natseja, mutta kuitenkin myös geneettisesti sidoksissa venäläisiin.

– Venäjä taistelee vain natseja vastaan (eli kaikkia ukrainalaisia), mutta se ei kuitenkaan sodi ukrainalaisia vastaan, tutkija summaa Lavrovin logiikan.

– Kun kerran ukrainalaiset ovat natseja ja venäläiset ja ukrainalaiset geneettisesti sama asia, ovatko venäläiset natseja? Tätä haastattelija ei näköjään kysynyt, Garner ironisoi.

Toisessa kohdassa Venäjän ulkoministeri rinnastaa ukrainalaiset pakolaiset muun muassa Eurooppaan Lähi-idästä tulleisiin ISIS-jihadisteihin. Ian Garner luonnehtii Lavrovin eri alueilta tulevia pakolaisia koskevaa vuodatusta suoranaiseksi”rasismin Grand Slamiksi”.

– Tällaisen idotismin ja vihan tason ylläpitäminen suhteellisen pitkän haastattelun ajan on jonkinlaisen palkinnon arvoista. Onko parhaalle feikkidokumentissa valheita esittäneelle omaa Oscaria?

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS