Verkkouutiset

Niin sanotun Donetskin kansantasavallan, DNR:n lippu. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Separatistijoukot ovat menettäneet yli puolet vahvuudestaan

Venäjä heittää rintamalle huonosti aseistetut paikallisjoukot omien varusmiestensä sijaan.

Vuodesta 2014 lähtien Itä-Ukrainassa on ollut kaksi venäläiskontrollissa olevaa nukkehallintoa, jotka kutsuvat itseään Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloiksi”.

Donetsk muodostaa 1. armeijakunnan ja Luhansk 2. armeijakunnan. Ne ovat toimineet lähinnä eräänlaisina paikallisina ase- tai miliisijoukkoina.

Näitä armeijakuntia myös kutsutaan edelleen monesti separatistijoukoiksi, vaikka ne toimivat Venäjän 8. armeijan jatkeena ja niiden päällystö sekä osittain myös miehistö koostuvat Venäjältä tulleista joukoista.

Brittitiedustelun tietojen mukaan Donetskin 1. armeijakunta on Venäjän aloittaman täysimittaisen sodan aikana menettänyt jopa 55 prosenttia alkuperäisestä reilun 20 000 sotilaan miesvahvuudestaan, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Luvut perustavat ”Donetskin kansantasavallan” (DNR) itsensä ilmoittamiin lukuihin. Sen ”ihmisoikeusvaltuutettu” Daria Morozovan kertoi, että DNR:n joukot olivat menettäneet kaatuneina 2128  ja haavoittuneina 8897 miestä.

Jo kuukausien ajan siviilejä on kerrottu pakotetun liittymään näihin miliisijoukkoihin, joiden moraali ja aseistus ovat huonoja. Joukkoja on varustettu vanhoilla toisen maailmansodan aikaisilla neuvostoaseilla, kuten Mosin-Nagant-kivääreillä.

Ukrainan tiedustelupalvelujen tietojen mukaan nämä miliisijoukkoihin värvätyt ja määrätyt valittavat orjuuden kaltaisia olosuhteita, kertoo BBC.

Tyytymättömät entiset nukkehallinnon virkamiehet, kuten Jevgeni Mihailov, sanoivat toukokuussa, että Donetskista oli lähetetty kouluttamattomia reserviläisiä rintamalle, koska Venäjä lopetti omien varusmiestensä lähettämisen.

Nyt Donetskin nukkehallinto on luvannut vuoden sopimuksia ulkomaalaisille palkkasotilaille, jotka suostuvat taistelemaan sen joukoissa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS