Verkkouutiset

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (vas.), vihreiden vt. puheenjohtaja Iiris Suomela ja keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n järjestämässä puoluejohtajapaneelissa Espoon Hanasaaressa 24. marraskuuta 2021. Paneelin aiheena oli aluevaalit. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ministeriöstä vahvistetaan: Työ maakuntaveron käyttöön ottamiseksi etenee

Työryhmän toimeksianto pohjautuu siihen oletukseen, että maakuntavero tulee käyttöön viimeistään 2026.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valmistelu maakuntaveron käyttöön ottamiseksi jatkuu entiseen tapaan, vaikka hallituspuolueista keskustan lisäksi myös SDP näyttäisi kääntäneen kelkkansa koko verolle.

– Toimeksiantomme on valmistella maakuntaveroa koskevat säännökset hallituksen esityksen muotoon. Sen mukaan projekti etenee ja teemme työtä, vahvistaa maakuntaverotyöryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Panu Pykönen Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallituksen sote-ministeriryhmä on linjannut, että maakuntaveron lainsäädännön tulisi valmistua tällä hallituskaudella ja vero otettaisiin käyttöön viimeistään 2026. Pykösen mukaan ministeriryhmältä ei ole toistaiseksi tullut uusia poliittisia linjauksia liittyen maakuntaveroon.

– Uskoisin, että niitä on tulossa myöhemmässä vaiheessa.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on sanonut, ettei usko maakuntaveron käyttöönottoon tällä tai ehkei seuraavallakaan vaalikaudella. Tämä on herättänyt oppositiossa hämmästelyä, miksi valmistelutyötä jatketaan entiseen tapaan, jos toteuttamiskelpoiseen malliin ei edes pääministeripuolueessa uskota. Ryhmäjohtaja Antti Lindtman korosti Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n vaalipaneelissa, ettei maakuntavero ole ollut puolueelle ”missään vaiheessa mikään kynnyskysymys.”

Maakuntaverotyöryhmän työ ja toimeksianto pohjautuvat toistaiseksi kuitenkin siihen oletukseen, että maakuntavero tulee. Ryhmässä istuu kymmenkunta henkeä ja kokouksia on pidetty muutamia syksyn aikana. Ryhmän toimikausi alkoi heinäkuussa ja päättyy vuoden 2022 lopussa.

– Tässä vaiheessa olemme käyneet ryhmässä läpi lähinnä parlamentaarisen komitean työtä maakuntaverosta. Komiteahan teki huolellisen pohjatyön maakuntaverosta ja siinä on hyvä pohjamateriaali maakuntaveron valmisteluun, Pykönen kertoo.

Kyseinen parlamentaarinen komitea ei kannattanut maaliskuussa 2021 valmistuneessa mietinnössään maakuntaveron käyttöönottoa. Sen mukaan pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien siirtäminen hyvinvointialueille ei vielä luo perustetta maakuntaverolle.

Onko mahdollista, että valmisteluryhmänne päätyisi sellaiseen johtopäätökseen, ettei maakuntaveroa kannata säätää?

– Se ei tämän työryhmän toimeksiantoon kuulu. Jos hallitus päättäisi, että maakuntaveroa ei tulekaan, se on sitten erikseen poliittinen päätös, sanoo Pykönen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)