Verkkouutiset

SDP:n Hussein al-Taee otsikoissa Israelissa – ”hän on selvästi antisemiitti”

Kansanedustaja on pyytänyt anteeksi verrattuaan Israelin valtiota ISIS-järjestöön.

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taeen kohua herättäneistä sosiaalisen median kirjoituksista uutisoidaan Israelissa.

Jerusalem Post kertoo tästä löytyvässä jutussaan vasta valitun kansanedustajan joutuneen kritiikin kohteeksi verrattuaan Israelia Islamilaiseen valtioon (nimitys ISIS:lle), antisemiittisistä vuodatuksista juutalaisia vastaan ja Iranin hallinnon tukemisesta.

Ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen Jerusalemin toimiston johtaja, tohtori Efraim Zuroff toteaa Jerusalem Postille pitävänsä Hussein al-Taeeta ”selvästi antisemiittinä”. Zuroffin mukaan sosiaalisen median kommentit herättävät kysymyksiä siitä, kuinka al-Taee on voitu valita eduskuntaan ja kuinka hän voi työskennellä konfliktinratkaisuun erikoistuneessa CMI:ssä.

Hussein al-Taeen vuosina 2011-2015 väitetysti tekemissä päivityksissä muun muassa parjataan sunnimuslimeja, juutalaisia, homoseksuaaleja ja kurdeja. Kirjoituksissa on myös rinnastettu Israelin valtio ja jihadistinen ISIS-terroristijärjestö sekä esimerkiksi jaettu salaliittoteoriaa, jonka mukaan Israel olisi kouluttanut ISIS:n johtajan Abu Bakr al-Baghdadin. Hussein al-Taee on myös povannut Israelin salaisen palvelun aloittavan iskut Ruotsissa, jos Ruotsi tunnustaa Palestiinan.

Vähemmistöjä parjaavien kommenttien aitoutta ei ole saatu vahvistettua. Hussein al-Taee on kuitenkin pyytänyt anteeksi Israeliin ja ISIS-järjestöön liittyviä kommentteja eikä ole kiistänyt niiden aitoutta.

Efraim Zuroff pitää Hussein al-Taeen anteeksipyyntöä pinnallisena ja toteaa, ettei tällaisella retoriikalla ratkota konflikteja. Zuroffin mukaan on vaikea ymmärtää, miten al-Taee voi toimia sosiaalidemokraattisessa puolueessa Suomessa tai muuallakaan.

Jerusalem Post kertoo kysyneensä al-Taeen työnantaja CMI:ltä, ”onko al-Taee antisemiitti ja aiotaanko hänet erottaa”.

– Olkaa varmoja, että haluatte käydä tähän kirjeenvaihtoon ja tuollaisella äänensävyllä, CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtisen kerrotaan vastanneen.

CMI:n johtaja Tuija Talvitien kerrotaan lähestyneen israelilaislehteä jutun julkaisun jälkeen sähköpostitse. Hän toteaa viestissään CMI:n tuomitsevan täysin kaikki sopimattomat ja halventavat kommentit kaikista etnisistä, uskonnollisista, kansallisista ja muista ryhmistä.

– Kuten olemme julkisesti todenneet, ei Hussein al-Taeen antisemiittisiä lausuntoja voi hyväksyä mitenkään.

Talvitie toteaa viestissään, ettei Hussein al-Taee työskentele enää ”de facto” CMI:ssä noustuaan eduskuntaan.

Verkkouutiset keräsi alta löytyvään juttuun Hussein al-Taeen julkisuudessa kirjoituskohun alettua esittämiä keskeisiä kommentteja aikajärjestyksessä.

LUE MYÖS:

Näin SDP:n Hussein al-Taeen selitykset kohukirjoituksista ovat muuttuneet

Uusimmat
MAINOS