Verkkouutiset

Äiti ja lapset päiväkodin portilla menossa päiväkotiin Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Heräsikö hallitus vasta lähestyviin vaaleihin?”

Kokoomus olisi halunnut kaksivuotisen esiopetuksen jo tämän vaalikauden ohjelmaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala on tyytyväinen, että SDP on tullut kokoomuksen linjoille kaksivuotisen esiopetuksen ja maksuttoman varhaiskasvatuksen suhteen.

Iltalehden mukaan SDP esittää, että Suomessa siirrytään kaksivuotiseen ja maksuttomaan esiopetukseen.

Sari Multalan mukaan kyse on kokoomuksen pitkäaikaisesta tavoitteesta, jota kohti edettiin edellisellä vaalikaudella opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) johdolla.

– Kokoomuksen mielestä kaksivuotinen esiopetus olisi pitänyt toteuttaa tällä vaalikaudella, jotta kaikilla lapsilla olisi paremmat valmiudet aloittaa koulupolku. Kaikki viisivuotiaat tulisivat näin suunnitelmallisen, pedagogisen varhaiskasvatuksen piiriin. Sen sijaan hallitus päätti pidentää oppivelvollisuutta loppupäästä.

– Tämä oli selkeä arvovalinta. Erot kouluvalmiuksissa ovat kasvaneet ja siksi kaksivuotinen esiopetus olisi pitänyt toteuttaa jo tällä vaalikaudella, Multala toteaa tiedotteessa.

Kokoomus olisi halunnut kaksivuotisen esiopetuksen kuluvan vaalikauden hallitusohjelmaan. Viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus olisi laajentunut koko ikäluokalle.

– Demarijohtoinen Rinteen-Marinin hallitus ei uudistusta sisällyttänyt hallitusohjelmaan. Täytyy ihmetellä, miksi demarit ovat heränneet ajatukseen vasta nyt. Ehkä kyse on lähestyvistä vaaleista, Multala sanoo.

Edellisen hallituksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kommentoi SDP:n esitystä Twitterissä.

– Tuntuu hyvältä, että muutkin alkavat tukea. Mahdollisuuksien tasa-arvon kannalta uudistus olisi ollut oppivelvollisuuden pidentämistä vaikuttavampi, Grahn-Laasonen kirjoittaa.

Vuonna 2020 hyväksytyssä tavoiteohjelmassa kokoomus vaatii kaksivuotisen esiopetuksen lisäksi osa-aikaisen maksuttoman varhaiskasvatuksen laajentamista kaikille ikäluokille.

Kokoomus on myös pitkään peräänkuuluttanut varhaiskasvatusmaksujen alentamisen jatkamista työnteon kannustinloukkujen purkamiseksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS