Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamun vieraana Helsingissä 1. lokakuuta 2022. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Sauli Niinistö Ylellä: Kaasuputken räjäytys avasi silmät epäluuloon

Tasavallan presidentin mukaan Suomessakin on syytä valppauteen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Ylen Ykkösaamussa, että Vladimir Putinin puheet sodasta koko länttä vastaan olivat enemmänkin kohdistettu venäläisille lieventämään tunteita sodantakkuisuudesta ja parantamaan mielipidettä osittaisesta liikekannallepanosta, kuin varsinaiseksi sotauhan luomiseksi.

Hän ei näe merkkejä totaalisen sodan uhasta Venäjän ja lännen välillä.

– Ensinnäkin täytyy huomata, että hän todella on sanonut käyvänsä sota länttä vastaan ja eilinen puhehan oli liki kokonaisuudessaan länttä vastaan, mutta hän ei ole sanonut käyvänsä sotaa Ukrainaa vastaan. Tässä taitaa olla ennemmin vaikuttamisesta kyse, Niinistö toteaa.

Presidentti ei usko sodan eskaloituvan ulos Ukrainasta.

– Siihen on varmasti aika suuri intressi vähän kaikilla, myös Venäjällä.

Niinistö kertoo, että Nord Stream -kaasuputkien räjähdykset korostavat yhteiskunnan perustoimintojen jatkuvaa kehittämistä.

– Tuo kaasuputkiräjähdyshän, tai räjäyttäminen, se avasi tietysti silmät siihen epäluuloon ehkä jota kyllä muutoinkin ollut olemassa, että kovin monia yllättäviä ilmiöitä voi sattua ja ilkeitäkin asioita. Ehkä tuo kaasuputki ja sen räjäyttäminen oli sellaista, jota nyt ei ihan ensimmäisten joukossa kukaan osannut arvioida, Niinistö sanoo.

– Nyt kannattaa tarkkailla minkälaisia ilmiöitä mahdollisesti sitten valmisteltaisiin tai saattaisi sattua.

Niinistö toteaa räjähdyspaikan olevan hämmentävän tarkasti lähellä sekä Tanskan että Ruotsin aluevesiä, sijaiten kuitenkin niiden ulkopuolella.

– Varmasti tuo paikka on tekijän tarkoin laskelmoima, Niinistö toteaa.

– Se kertoo siitä, että sillä johonkin pyrittiin ja nimenomaan pyrittiinkin siihen että hivenen lähellä, ei kuitenkaan liian lähellä eli aluevesillä, ja tarkoitus varmasti on havahduttaa oikeastaan myöskin siihen, en usko että putkea vain putken vuoksi rikottiin tai räjäytettiin, vaan havahduttaa myöskin siihen että kaikenlaista voi sattua.

Niinistö toteaa, ettei Itämerellä vielä ole näkyvissä vilkastuvaa toimintaa lisäten, että putken räjäytyksistä välittyy sama sanoma siitä, että asioita voi tapahtua.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että itämeren vedet ovat pääosin vapaata kululle, jotenka kyllä siellä muutenkin venäläinen läsnäolo tietysti on mahdollista. Tietenkin voidaan teoriassa ajatella että tämä antaa hyvän syyn parkkeerata pitkäksi aikaa paikalleen ja aika lähelle erityisesti tanskan keskeistä osaa, Niinistö kuvaa.

– Kokonaistilanne tietysti se on, että meidänkin on oltava valppaita, aikaisempaakin valppaampia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS