Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui Ruotsin parlamentissa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sauli Niinistö: Toivomme nopeaa ratifiointia

Presidentti piti vierailunsa yhteydessä puheen Ruotsin valtiopäiville.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys loisi vakaan Pohjolan ja parantaisi molempien maiden turvallisuutta.

– Me jaamme turvallisuusympäristön, intressimme ovat yhtäläiset ja turvallisuuspolitiikkamme linja on pitkään ollut samansuuntainen.

– Pidän suuressa arvossa sitä, että liikumme edelleen, tässäkin tärkeässä päätöksessä käsi kädessä, Niinistö sanoi Ruotsin parlamentille.

Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin ensisijainen tehtävä on turvata omat alueensa, mutta samalla ottaa vastuuta myös muiden jäsenten turvallisuudesta.

– Venäjän hyökkäys pakotti meidät parantamaan turvallisuuttamme. Se asetti meidät uuteen asemaan, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys tiivistää yhteistyötä muiden Pohjoismaiden välillä. Yhdessä ne muodostavat vahvan koalition Natossa.

– Yhteisen pohjoismaisen mallimme tukipilariksi muodostuu demokratian ja hyvinvoinnin ohella yhä selvemmin myös turvallisuus.

Presidentin mukaan Pohjoismaissa on vahva sananvapaus ja kansalaiset on ”rokotettu” monenlaista informaatiovaikuttamista vastaan.

– Viime kädessä vahva demokratia on paras turvallisuuden tae. Siitä meidän on huolehdittava jatkossakin, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan Suomi haluaa myös Naton jäsenenä hoitaa niitä käytännöllisiä kysymyksiä, joita yhteinen raja Venäjän kanssa tuo eteen.

– Turvallisuus ei ole nollasummapeli. Venäjän rajan taakse katsova suomalainen on sama kuin ennenkin.

Puheensa lopussa Niinistö esitti toiveen, että kaikki Naton nykyiset jäsenmaat antaisivat vahvan tukensa Suomen ja Ruotsin hakemuksille.

– Odotamme allekirjoittavamme liittymispöytäkirjat pian, minkä jälkeen toivomme nopeaa ratifiointia jäsenmaiden parlamenteissa, Niinistö sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS