Verkkouutiset

Perustuslain mukaan Suomen valtiolle voidaan ottaa lainaa eduskunnan suostumuksella. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

”Sanna Marinin hallitus on elänyt harhakuvitelmissa, joissa velalla ei ole väliä”

Kokoomuksen puheenjohtaja vaatii hallitusta muuttamaan linjaansa budjettiriihessä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on erittäin huolissaan kotimaan tilanteesta. Kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kokouksessa Maarianhaminassa puhunut Orpo arvostelee hallitusta johtajuuden puutteesta, velkavuoren kasvattamisesta ja näköalattomuudesta.

– Presidentti Urho Kekkonen sanoi aikoinaan, että jos jommankumman, sisä- tai ulkopolitiikan on oltava rempallaan, olkoon se sisäpolitiikka.

Orpo totesikin ulkopolitiikan olevankin kunnossa.

– Sisäpolitiikka sen sijaan on totisesti rempallaan. Kekkosen ajattelu ei enää tänä päivänä päde: vain sisäisesti vahva Suomi on myös ulkoisesti vahva.

Orpo epäilee Sanna Marinin (sd.) hallituksen jatkavan Suomen mittavaa velkaantumista tulevassa budjettiriihessä.

– Suomi ei voi jatkaa loputtomiin nykyisellä taloudenpidolla. Varautuminen huonoihin aikoihin olisi pitänyt aloittaa ajoissa. Sen sijaan Sanna Marinin hallituksen politiikka on rakennettu velkarahalle ja sama meno jatkuu: huolta huomisesta ei ole ja eteen tulevat ongelmat kuitataan lisävelalla. Hallitus ei tee valintoja eikä priorisoi menoja. Tärkeät uudistukset ovat tekemättä. Tämän linjan on pakko muuttua. Suomi on vietävä oikealle raiteelle, Orpo sanoi.

– Marinin hallitus on elänyt harhakuvitelmassa, jossa velalla ei ole väliä. Todellisuus on toinen. Jo pienikin korkojen nousu tarkoittaa mittavia lisäkuluja valtiontaloudessa. Ensi vuonna valtion korkomenot kaksinkertaistuvat 700 miljoonasta 1 300 miljoonaan. Vertailun vuoksi: 800 miljoonalla eurolla pyöritetään koko Suomen poliisitoimea, hän jatkoi.

Kokoomushohtaja totesi, että nyt kun vielä elämme noususuhdannetta, valtion menoja tulisi katsoa tarkalla silmällä.

– Valtionavarainministeri (Annika) Saarikon (kesk.) budjettiesityksen mukaan Suomi kuitenkin velkaantuu ensi vuonna 6 300 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa noin 1 500 euroa lisävelkaa jokaista suomalaista kohden. Hallituksen riihessä summa tulee kasvamaan, Orpo ennakoi.

Orpon mielestä suomalainen politiikka vaatii ajattelutavan muutosta. Velanoton ja menolisäysten sijaan hän vaatii, että politiikassa ryhdytään puhumaan kasvusta.

– SDP:llä on hallussaan kulutuksen kaava. Me kokoomuksessa uskomme kasvun kaavaan, Orpo sanoi.

Kokoomuksen kasvun kaava rakentuu Orpon mukaan eri muuttujista, jotka on laitettava kuntoon. Muiden muassa yrittäjyyden edellytykset, mahdollisuudet työllistyä, investointien jouduttaminen sekä osaaminen, luovuus ja innovaatiot ovat kokoomuksen kasvun kaavan osa-alueita.

Orpo totesi, että talouden kasvun pitää olla kaikkien tavoite ja perää kaikkien puolueiden sitoutumista Suomen talouden vahvistamiseen.

– Emme aliarvioi tulevan vaalikauden haasteita. Se, että velkaantuminen saadaan loppumaan ja julkinen talous tasapainoon, vaatii kahden vaalikauden työn. Se vaatii kaikkien päättäjien sitoutumista. Vain sillä turvaamme hyvinvoinnin ja ehkäisemme kovat sopeutustoimet, Orpo sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS