Verkkouutiset

Pääministeri Sanna Marin ja Japanin pääministeri Fumio Kishida. LEHTIKUVA/AFP Franck Robichon

Sanna Marin: Jos Suomi liittyy Natoon, se tapahtuu kansalaistemme turvallisuuden vuoksi

Pääministerin mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kaipaa remonttia.

– Japanin ja Suomen kumppanuus perustuu yhteisiin arvoihin ja etuihin. Suomi ja Japani ovat vahvoja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen puolustajia. Tänään tarvitsemme luotettavia kumppaneita enemmän kuin koskaan, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa Tokiossa Japanin pääministeri Fumio Kishidan kanssa.

– Maailma tarvitsee meitä. Meidän tulee olla yhtenäisiä, päättäväisiä ja rohkeita. Tapaamisessani pääministeri Kishidan kanssa saatoimme tuntea tämän meitä yhdistävän vahvan siteen.

Marin kertoi keskustelleensa Kishidan kanssa Venäjän hirvittävästä hyökkäyksestä Ukrainaan ja sen seurauksista.

– Venäjä rikkoo avoimesti kansainvälistä oikeutta ja YK:n peruskirjaa. Julmuudet siviilejä vastaan jatkuvat. Tätä ei voi hyväksyä miltään kansakunnalta, ja vielä vähemmän turvallisuusneuvoston pysyvältä jäseneltä, Marin sanoi.

Hän sanoi puhuneensa Kishidan kanssa yleisestä pettymyksestä Yhdistyneitä kansakuntien
turvallisuusneuvostoa kohtaan.

– Veto-oikeutta on käytetty väärin. Meidän on uudistettava neuvostosta avoimempi, tehokkaampi ja edustavampi.

– Venäjän sota on lopetettava. Tuemme sotarikosten tutkintaa. Syylliset saavat rangaistuksensa. Meidän on lisättävä tukea Ukrainalle. Suomi on Euroopan unionin jäsenenä vahva lisäpakotteiden puolustaja Venäjälle. Niiden on katettava energia-ala, rahoitus ja liikenne nykyistä laajemmin, Marin totesi.

– Arvostamme erittäin korkeaa Japanin yhteistyötä ja johtajuutta Venäjän hyökkäykseen vastaamisessa. Myös Japani on määrännyt Venäjälle pakotteita ja tukee Ukrainaa.

Marin kertoi myös Kishidalle Suomen suunnitelmista hakea mahdollisesti Nato-jäsenyyttä.

– Suomi tekee johtopäätöksensä muuttuneesta turvallisuusympäristöstä. Jos Suomi ottaa tämän historiallisen askeleen, se on kansalaistemme turvallisuuden vuoksi. Natoon liittyminen vahvistaisi koko kansainvälistä yhteisöä, joka puolustaa yhteisiä arvojamme, Marin sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS