Verkkouutiset

Olaf Scholz Davosissa. LEHTIKUVA / AFP Fabrice Coffrini

Saksan liittokansleri: Emme voi antaa Vladimir Putinin voittaa sotaa

Olaf Scholz on huolissaan imperialistisen ajattelun paluusta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on huolissaan imperialistisen ajattelun paluusta. Scholzin mukaan Ukrainan konflikti ei ole pieni asia, kun ”ydinasevaltio käyttäytyy kuin sillä olisi oikeus piirtää rajoja uudelleen”:

– (Venäjän presidentti Vladimir) Putin haluaa palata maailmanjärjestykseen, jossa vahvuus määrittää sen mikä on oikein, ja missä vapaus, itsenäisyys ja itsemääräämisoikeus eivät kuulu kaikille. Se on imperialismia.

Puheessaan tänään Maailman talousfoorumin Davosin kokouksessa Scholz nostaa huoleksi sodan paluusta politiikan välineeksi ja yhteistyön heikkenemistä.

– Tämän vuoksi on päivänselvää, että emme voi antaa Putinin voittaa sotaa. Ja minä uskon vankasti, että hän ei sitä tule voittamaan, Scholz sanoo.

Scholzin mukaan sodan edetessä näyttää koko ajan epätodennäköisemmältä, että Putin pystyisi valtaamaan Ukrainan. Rauha voidaan saavuttaa sitten, kun Putin tajuaa, että se ei voi murtaa Ukrainan puolustusta. Tämä on yksi syistä, miksi Saksakin on tukenut Ukrainaa aseellisesti.

Scholz kommentoi puheessaan myös Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä. Scholzin mukaan maat toivotetaan tervetulleiksi avokätisesti.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS