Verkkouutiset

SAK:n ja sen liittojen eduskuntavaalikampanja julkistettiin Helsingissä 10. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

SAK:n ilmoittamissa jäsenmäärissä 300000 jäsenen ero – näin järjestö selittää

Keskusjärjestön mukaan se ei kerää tarkempaa jaottelua liittojen jäsenrakenteesta.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ilmoittaa verkkosivuillaan jäsenmääräkseen yli 800 000 jäsentä. Eurooppalaiselle kattojärjestölle, Euroopan ammatilliselle yhteisjärjestö EAY:lle jäsenmääräksi on ilmoitettu kuitenkin vain 521 778 jäsentä.

Asia on herättänyt tällä viikolla runsaasti ihmetystä sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat julkaisi keskusjärjestöjen kattojärjestöille ilmoittamat tuoreimmat luvut. Ihmetystä herättää etenkin se, että kattojärjestölle ilmoitettu jäsenluku on yli 300 000 jäsentä vähemmän kuin SAK:n verkkosivuilla mainittu luku.

Koska SAK on ammattiliittojen keskusjärjestö, sillä ei ole henkilöjäseniä. SAK:n jäsenmääriä ilmaisevissa luvuissa on siis huomioitu ne henkilöt, jotka kuuluvat SAK:n alaisiin ammattiliittoihin.

Verkkouutiset kysyi SAK:lta, mistä keskenään poikkeavat jäsenmäärät johtuvat. Kysymyksiin vastasi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.

– SAK:lla on 18 jäsentä tai jäsenjärjestöä, jotka ilmoittavat meille vuoden vaihteessa oman jäsenmääränsä, ja sen luvun ilmoitamme omalla nettisivullamme. Jäsenrekisterit ovat liittojen omaisuutta emmekä kerää tarkempaa jaottelua jäsenrakenteesta tai muutoin siitä, mitä kaikkea meille annettu luku sisältää.

Yli 300 000 jäsenen ero luvuissa perustuu erilaisiin laskentakaavoihin.

– Kansainvälisille järjestöille kuten eurooppalaiselle kattojärjestöllemme ilmoittamamme luku on laskennallinen ja perustuu liittojen SAK:lle tilittämiin jäsenmaksutuloihin, Syvärinen vastaa.

Toisin sanoen keskusliiton verkkosivuilla ilmoittama yli 800 000 jäsenen määrä sisältää kaikki ammattiliittojen ilmoittamat jäsenet. Pienempi eurooppalaiselle kattojärjestölle ilmoitettu luku sisältää vain liittojen palkansaajajäsenet eli luvuista on poistettu esimerkiksi työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)