Verkkouutiset

Työhaastatteluun ei koskaan kannata mennä ilman valmistautumista. PIXABAY

Saitko kutsun työhaastatteluun? Nämä virheet voivat pilata kaiken

Omien taitojen liiallinen korostaminen voi saada työhaastattelijan varuilleen.
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työhaastattelussa tehty virhe voi pahimmillaan estää työpaikan saamisen.

Tätä asiaa on tutkinut hiljattain kansainvälisesti tunnettu psykologiaan erikoistunut tutkimuslaitos Hogan Assessments. Tutkimuslaitos kokosi yhteen tyypillisimmät virheet, joihin työnhakijat haastatteluissa syyllistyvät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Verkkouutisten haastatteleman tutkimuslaitoksen johtavan tutkijan Ryne Shermanin mukaan työhaastatteluun kutsutuilla on taipumus syyllistyä kolmenlaisiin virheisiin.

Ensimmäinen niistä on taipumus yrittää naamioida omat heikkoutensa vahvuuksiksi tai osoittaa, kuinka heidän vahvuutensa voidaan nähdä heikkouksina.

– Tästä on tullut jopa klisee työhaastatteluissa, ja sitä pidetään usein valheellisena vastauksena kysymyksiin, Sherman kertoo Verkkouutisille.

Shermanin mukaan toinen tyypillinen virhe on se, että työnhakija esittää olevansa perehtynyt sellaisiin aihealueisiin, joista hänellä on oikeasti rajalliset tiedot.

– Tämä voi johtaa kiusallisiin tilanteisiin, kun työhaastattelija kysyy yksityiskohdista, joita hakija ei selvästikään tiedä. Tämä antaa haastattelijalle vaikutelman, ettei työnhakija ole rehellinen.

Kolmas tyypillinen virhe on se, että hakijat tulevat työhaastatteluun huonosti valmistautuneina työhön ja työpaikkaan liittyviin kysymyksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että työnhakija ei välttämättä ole ottanut edes selvää, millaiseen yritykseen on hakeutumassa töihin.

– Valmistautuminen kysymyksiin yrityksestä, johon haet, viittaa siihen, että sinulla on aito kiinnostus, Sherman vinkkaa.

Haastateltavan kannattaa opetella kertomaan vahvuuksistaan tiiviisti ilman minuuttien monologeja. PIXABAY
Vältä liikaa itsekehua

Tyypillinen virhe työhaastatteluissa on nostaa esille taitojaan niin, että se alkaa vaikuttaa omahyväiseltä kehuskelulta. Sherman muistuttaa, että omien taitojen ja kykyjen esilletuonnissa onkin vain pieni ero ylimielisyyden kanssa.

– Ihanteellisessa tilanteessa hakija voi ehdottaa, että haastattelija puhuisi työhakemuksessa nimetylle suosittelijalle, joka voisi puhua työnhakijan taidoista. Tämän menettelyn etuna on se, että silloin kyvyistäsi kertoo ulkopuolinen henkilö etkä sinä itse, jolloin se voisi haiskahtaa omakehulta.

Mikäli tällainen vaihtoehto ei ole työhaastattelussa mahdollinen, Sherman suosittelee hakijaa kertomaan omista taidoistaan tiiviisti ja ytimekkäästi.

– Haastattelijan ”narsismivaroitus” syttyy, jos hakija puhuu saavutuksistaan yli minuutin ajan.

Työhaastattelussa voi tulla vastaan myös kysymys, jossa hakijaa pyydetään kertomaan omista heikkouksistaan. Shermanin mukaan heikkouksista puhuminen on usein haaste, sillä työhaastatteluun kutsuttu haluaa saada työpaikan.

Sen vuoksi yksi parhaista lähestymistavoista asiaan on ajatella omat heikkoutensa alueina, joissa itsellä on vielä kehitettävää.

– Jos esimerkiksi yleisön edessä puhuminen ei ole vahvuutesi, voit yksinkertaisesti mainita, että tämä on alue, jonka kehittämistä ja parantamista haluat jatkaa seuraavassa työpaikassasi, Sherman vinkkaa.

Valmistaudu haastatteluun etukäteen

Paras tapa valmistautua työhaastatteluun on Shermanin mukaan harjoitella tilannetta etukäteen ja miettiä vastauksia mahdollisiin kysymyksiin jo etukäteen. Harjoittelun tekee helpommaksi sen, jos omasta tuttavapiiristä löytyy ihmisiä, joilla on kokemusta työntekijöiden rekrytoimisesta.

– Silloin voit pyytää heiltä apua tyypillisen työhaastatteluprosessin läpäisemiseksi. Vaikka tuttavasi olisivat täysin eri alalta etkä tietäisi sen alan työn sisällöistä, harjoittelussa voit kuulla heiltä sellaisia kysymyksiä, jotka saavat sinut oikeaan mielentilaan tulevaa työhaastattelua varten.

Lisäksi kokenut työhaastattelija voi Shermanin mukaan antaa palautetta sellaisista sanattomista eleistä, joista hakija ei itse ehkä ole tietoinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)