Verkkouutiset

Ihmisiä Helsingissä 20. huhtikuuta 2024. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Säässä vihdoin käänne, viikonloppuna voi olla yli 10 astetta

Tiistaina ja keskiviikkona saadaan vielä lumisateita osassa maata.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maanantaina Suomeen on levinnyt jälleen lumisateita kaakon suunnalta, osa sateista on vettä ja jäätävää sadetta. Lumisateet jatkuvat myös tiistaina. Keskiviikkonakin tulee vielä paikoin hajanaisia lumisateita.

– Ajo-olosuhteet muuttuvat jälleen hankaliksi suuressa osassa maata. Kesärenkaat jo vaihtaneiden kannattaa varautua siihen, ettei liikenteeseen ole asiaa. Suuressa osassa maata lunta sataa maanantain ja tiistain aikana 5–10 senttimetriä. Maan länsiosassa lunta tulee paikoin 10–15 senttimetriä ja Pohjanmaan seudulla aina Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan asti jopa 20 senttimetrin lumisademäärät ovat tuoreimpien ennusteiden valossa mahdollisia, kertoo Forecan uutisessa meteorologi Joonas Koskela.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Maanantain kuluessa sadealue levittäytyy suureen osaan maata. Illalla lunta sataa myös maan länsiosassa sekä Lapin eteläosassa. Sää on lisäksi tuulista. Maan etelä- ja keskiosassa pohjoisen- tai koillisenpuoleinen tuuli on kohtalaista ja puuskaista ja saa ilman tuntumaan kylmältä, Koskela sanoo.

Lämpötila vaihtelee maanantaina maan eteläpuoliskolla muutamasta plusasteesta maan keskiosan pariin pakkasasteeseen. Lapissa on heikkoa pakkasta. Yöllä pakkasta on maan itäosaa lukuun ottamatta.

Tiistain vastaisen yön aikana matalapaine saapuu maan kaakkoisosaan.

– Sateet runsastuvat suuressa osassa maata. Uudeltamaalta maan keskiosan kautta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi tulla laajoilla alueilla jäätävää sadetta. Lännessä ja pohjoisessa sade tulee pääosin lumena, idässä puolestaan vetenä.

Jäätävä sade liukastuttaa tienpintoja ja voi muodostaa autojen tuulilaseihin ikävän jääkerroksen.

– Jäätävällä sateella tarkoitetaan vesisadetta, jonka pisarat ovat alijäähtyneitä. Alijäähtyneet sadepisarat jäätyvät kun ne kohtaavat maan, jolloin muodostuu liukasta iljannetta. Iljanne puolestaan voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Lisäksi runsas jäätävä sade voi esimerkiksi katkoa puita tai niiden oksia voimalinjoille, jolloin voi syntyä sähkökatkoja, Koskela kertoo.

Keskiviikkona matalapaine väistyy Ruotsin ylle ja Suomeen virtaa etelästä lauhempaa ilmaa. Lämpötila kohoaa päivällä lähes koko maassa plussan puolelle. Varsinkin etelässä 5 plusasteen vaiheille nouseva lämpötila sulattaa tässä vaiheessa lumia nopeasti.

Seuraava matalapaine sateineen saattaa saapua etelästä torstain kuluessa.

– Torstain matalapaineen tuomat sateet ovat kuitenkin jo pääosin vettä. Loppuviikolla idässä voi tulla runsaita vesisateita ja Lapissa myös lumi- ja räntäsateita. Matalapaineen jäljessä etelästä nousee Suomeen selvästi lämpimämpää ilmaa. Viikonloppuna yli 10 asteen päivälämpötilat ovat jälleen mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa. Lämpimän ilmamassan rajalla voi viikonloppuna esiintyä kuitenkin runsaita sadekuuroja, Koskela toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)