Verkkouutiset

Pakkasaamu Espoossa viime syksynä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Säähän äkkikäänne: kaatosateita, yöpakkasia ja jopa myrskyjä

Etenkin Lappiin on odotettavissa lähiöinä yöpakkasia, hallaa voi olla etelämpänäkin.

Sää kääntyy syksyisempään suuntaan. Lämpötilat putoavat, kun pohjoisesta virtaa Suomeen kylmempää ilmaa, Foreca kertoo sivuillaan.

Keskiviikkona ja torstaina osassa maata tulee runsaita sateita, lisäksi myös viikonlopun ja ensi viikon ennusteissa näkyy voimakkaita matalapaineita. Jopa myrskyt ovat mahdollisia. Etenkin Lappiin on odotettavissa lähiöinä yöpakkasia, hallaa voi olla etelämpänäkin.

Vielä tiistaina maan korkein lämpötila oli Kouvolassa mitattu 24,1 astetta, mutta nyt sää viilenee. Keskiviikon ja torstain aikana etelässä ja idässä sataa paikoin runsaasti. Myös loppuviikon ja ensi viikon ennusteissa näkyy sateita.

– Sää ottaa harppauksen syksyisempään suuntaan. Ennusteissa on sekä viikonlopuksi että ensi viikolle voimakkaita matalapaineita. Ennusteissa on kuitenkin vielä merkittäviä epävarmuuksia sateiden ja tuulten sijainnin sekä voimakkuuden suhteen, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Lapin yllä on korkeapaineen selänne.

– Mikäli sää on selkeää, laskee lämpötila Lapissa monin paikoin nollaan tai vähän pakkasen puolelle, Koskela sanoo.

Perjantain vastaisena yönä Lapissa on pakkasta jo yleisesti ja lännessäkin esiintynee hallaa. Etelässä lämpötila laskee yöllä paikoin alle 5 asteeseen.

Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa 12–17 astetta, pohjoisessa 5–12 astetta.
Lauantaina päivällä sää on suurelta osin pilvinen. Sadekuuroja voi tämän hetken ennusteen mukaan tulla etenkin maan keskivaiheilla, mutta paikoin myös rannikkoseuduilla ja pohjoisessa. Lounaasta virtaa hieman lämpimämpää ilmaa maan etelä- ja keskiosaan, missä lämpötila kohoaa 14–18 asteeseen.

Sunnuntaina ennusteen epävarmuus on jo suurempi, mutta jopa myrskytuulet ja runsaat sateet ovat mahdollisia.

– Lännestä voi saapua voimakas matalapaine runsaine sateineen. Matalapaineen jälkipuolella pohjoistuuli voi voimistua myrskyksi läntisillä merialueilla ja matalapaineen siirtyessä Suomen itäpuolelle voimistuu pohjoistuuli puuskissa navakaksi tai kovaksi myös maa-alueilla. Runsaimmat sateet osuvat tämän hetken ennusteiden mukaan maan länsiosasta Kainuuseen ulottuvalle alueelle sekä Lappiin, Koskela kertoo.

Myös ensi viikon puolivälissä voi olla myrskyksi yltyviä tuulia, mutta ennuste on Koskelan mukaan vielä epävarma.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)