Verkkouutiset

Poliisi on huolissaan rikollisuuden leviämisestä suurkaupunkien ulkopuolelle. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JOHAN NILSSON

Ruotsin poliisi ammuskeluista: Tilanne on äärimmäisen vakava

Poliisi varoittaa väkivaltarikollisuuden leviävän ja normalisoituvan.

Ruotsin poliisi varoittaa väkivaltarikollisuuden yltäneen uusiin ennätyslukemiin, uutisoi SVT. Ruotsin ammuskeluissa on tämän vuoden aikana kuollut jo 48 henkilöä. Lisäksi maassa on viime viikkojen aikana uutisoitu useista pommi-iskuista.

Jengirikollisuus on herättänyt Ruotsissa jo pitkään huolta, ja aihe oli yksi Ruotsin syyskuisten valtiopäivävaalien keskeisimmistä. SVT:n rikostoimittaja Diamant Salihu vertasi tilannetta syyskuussa ”villiin länteen”. Väkivaltaisuudet liittyvät yleensä jengien välisiin yhteenottoihin, ja tapausten takana ovat useimmiten nuoret miehet.

Perjantaina Ruotsin poliisi järjesti asiasta tiedotustilaisuuden. Aiheena oli ”yhteiskuntamme äärimmäisen vakava tilanne”.

– Monet voivat ehkä normalisoida ammuskeluja ja räjähdyksiä, mutta emme me, Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg sanoi.

Mikään ei viitta trendin kääntyvän laskusuuntaan, Expressen uutisoi Thornbergin sanoneen. Erityisen huolestuttavana poliisiylijohtaja piti väkivaltaisuuksien leviämistä suurkaupungeista pienemmille paikkakunnille. Väkivalta ”tarttuu” ja ”normalisoituu”, Thornberg kuvaili. Samalla myös sivullisten uhrien riski kasvaa.

Tiedotustilaisuuteen osallistunut Tukholman alueen poliisipäällikkö Mats Löfving kuvaili jengiläisten käyttäytyvän kaduilla entistä agressiivisemmin. Rikolliset ovat yhä nuorempia, ja jopa 8-vuotiaat ovat toimineet jengien juoksupoikina, hän sanoi.

– Häritsevänä kehityskulkuna näemme, että murhaajat ovat yhä nuorempia.

Poliisi haluaa tehostaa läsnäoloaan ongelmallisilla alueilla, sekä lisätä valvontakameroiden määrää tuhannella vielä tämän vuoden aikana.

Poliisiylijohtajan mukaan huumekauppa ruokkii jengirikollisuutta.

– Monet ruotsalaiset ostavat huumeita, ja ne rahat valuavat suoraan jengien taskuihin, Thornberg sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS