Ruotsissa perintöveron poistamisella on ollut erittäin myönteiset vaikutukset kansantalouteen. Perintövero poistettiin vuonna 2004.
Tukholman Teollisuustalouden tutkimuslaitoksen taloustieteen professori Daniel Waldenström kertoo Svenska Ylelle, että perintövero ei tuonut merkittäviä verotuloja maalle. Samalla se esti yrittäjien haluja kasvattaa yrityksiä ja luoda työpaikkoja.
– Tämä vahingoitti koko taloutta, Waldenström toteaa.
Waldenströmin mukaan asiasta löytyy runsaasti esimerkkejä. Useat ruotsalaiset yritykset siirsivät 1960- ja 1980-lukujen välillä toimintansa muualle, koska Ruotsin perintöverotus oli silloin liian kireä.
– Se oli tietysti huonoin ratkaisu maan taloudelle. On selvää, että haluamme yritysten pysyvän maassamme ja luovan työpaikkoja, tuloja ja verotuloja taloudelle, Waldenström sanoi Ylelle.
Hänen mukaansa perintöveron ongelma oli se, ettei se toiminut käytännössä. Waldenströmin mukaan perintöveron poistosta on käytännössä ollut vain myönteisiä vaikutuksia. Maan talous on lähtenyt selvään kasvuun sen jälkeen, kun verosta luovuttiin.
Waldenströmin kommentteihin kiinnittää huomiota myös Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Sami Pakarinen.
– Raikasta lukea ruotsalaisen taloustieteilijän näkemyksiä perintöveroon. Puheet ovat lähes päinvastaisia suomalaisiin verrattuna, Pakarinen toteaa viestipalvelu X:ssä.
Myös Suomessa on käyty keskustelua perintöveron poistamisesta tai tuntuvasta alentamisesta. Risto Murron johtama työryhmä on esittänyt nykyisen perintöveron korvaamista esimerkiksi luovutusvoittojen verotuksella.
”Ruotsilla on vain hyviä kokemuksia perintöveron poistamisesta.”
”Ruotsissa perintöveron poistaminen on ollut kansantalouden kannalta positiivista.”
Raikasta lukea ruotsalaisen taloustieteilijän näkemyksiä perintöveroon. Puheet ovat lähes päinvastaisia suomalaisiin verrattuna. https://t.co/svuYOkisgD
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) March 6, 2025