Verkkouutiset

Ruotsalainen JAS Gripen -hävittäjä harjoituksessa Gotlannissa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ruotsalaislehti: Mekin tarvitsemme Nato-option

Dagens Industri suitsuttaa Suomen turvallisuuspoliittista linjaa.

Ruotsin johtavan talouslehden Dagens Industrin mukaan Ruotsikin tarvitsee Nato-option. DI:n tästä löytyvässä pääkirjoituksessa suitsutetaan Suomen turvallisuuspolitiikkaa Venäjän kasvavan uhan edessä ja soimataan samalla Ruotsin päättäjiä epäselvistä lausunnoista.

DI:n Frida Wallnor viittaa Kremlin viime aikojen ulostuloihin ja toteaa Venäjän lisäävän jännitteitä Yhdysvaltain ja Naton lisäksi myös Suomen ja Ruotsin kanssa. Hän luonnehtii Moskovan hiljattaista lausuntoa Suomen tai Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden vakavista seurauksista ”uskomattomaksi, muttei yllättäväksi”.

Wallnorin mukaan Kreml näyttää elävän kylmän sodan maailmassa, jossa suurvallat voivat jakaa maailman etupiireihin ja sanella ehtoja. Hän korostaa, ettei Venäjällä ole mitään oikeutta sekaantua Ruotsin, Suomen tai Ukrainankaan turvallisuuspoliittisiin valintoihin.

– Kaikkien asiaan liittyvien maiden tulisi lausua tämä julkisesti. Suomi myös tekee näin ja esimerkillisen selvästi, pääkirjoituksessa kehutaan.

Frida Wallnor nostaa esiin Suomen valtiojohdon uudenvuodenpuheet ja toteaa Suomen niin kutsutun Nato-option tekevän tästä helpompaa.

– Ruotsin sosiaalidemokraattihallituksen viesti on ikävä kyllä ollut vähemmän selkeä.

Vaikka Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist luonnehtikin Venäjän länsimaille ja Natolle joulukuun puolivälissä esittämiä vaatimuksia tuoreeltaan ”täysin mahdottomiksi hyväksyä”, onnistui hän Wallnorin mukaan vesittämään viestiään toteamalla, ettei Ruotsin pitäisi liittyä Natoon ”nyt tai myöhemmin”. Tämän Wallnor sanoo myötäilleen Kremliä.

– Mitä vaadittaisiin, että sosiaalidemokraatit harkitsisivat uudelleen pyhää periaatettaan siitä, että turvallisuuspoliittinen linjamme pysyy ennallaan? Suomen Nato-hakemus? Uusi Venäjän hyökkäys Ukrainaan? Vai ehkä Venäjän ”pieniä vihreitä miehiä” Gotlannissa tai Ahvenanmaalla kuin Krimillä vuonna 2014?, DI:ssä ryöpytetään.

Pääkirjoituksessa todetaan, ettei kumpaakaan viimeiseksi mainituista tilanteista voida valitettavasti sulkea pois ja että Suomi näyttää ymmärtäneen Venäjän uhan vakavuuden.

Turvallisuustilanteen kehitystä kuvataan syvästi huolestuttavaksi.

– Eikö Ruotsin hallituksen olisi ollut parempi estää Venäjän seuraava siirto kuin olla pakotettu reagoimaan, kirjoituksessa kysytään.

DI:n mukaan suora vastaus olisi tehdä kuin Suomi ja hyväksyä ”Nato-optio”, jolla on parlamentin enemmistön ja myös opposition tuki.

– Tämä lähettäisi viestin, että Venäjän uhkavaatimuksella on päinvastainen vaikutus. Että Ruotsin turvallisuuspoliittinen linja on sosialidemokraattisten periaatteiden sijasta todella kiinni siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja että Suomi ja Ruotsi pysyvät yhdessä.

LUE MYÖS:

Ruotsia kehotetaan varautumaan Suomen Nato-hakemukseen

Hätähuuto Ruotsin puolustuksesta – ex-upseerit vaativat toimia Venäjää vastaan

Uusimmat
MAINOS