Ukrainan sotilaat ohjaavat räjähdelennokkeja Donetskin alueella. / AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Ratkaiseva tekijä: Lennokit pystyvät nyt väistämään häirintää

Venäjän elektroniset vastatoimet tuhosivat viime vuonna jopa 10 000 droonia kuukaudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiedustelu- ja räjähdelennokkien määrän räjähtäminen Ukrainan sodassa on johtanut osapuolten teknologiseen kamppailuun laitteiden ja niiden torjuntaan suunniteltujen asejärjestelmien kehittämisessä.

Droonien perinteisenä uhkana on elektroninen häirintä, jolla voidaan katkaista laitteiden ja operaattorien välinen viestiyhteys. Tämä voi lamauttaa lennokin ja johtaa niiden maahansyöksyyn tai vähintäänkin harhautumiseen kohteestaan.

Ukrainalaiset valmistajat ovat kehittäneet uusia menetelmiä häirinnältä suojautumiseen. ISR Defence -yhtiön tehtaalla tuotettavien lennokkien komponentit ovat nyt täysin erilaisia kuin sodan alkuvaiheessa. Muutoksia on tehty navigointiin, antenniin ja videoyhteyksiin. Lennokeista on tehty lisäksi yhä autonomisempia, jolloin ne voivat toimia lennon kriittisessä loppuvaiheessa halutulla tavalla, vaikka yhteys operaattoriin katkeaisi.

– Venäjän elektroninen häirintä on ratkaiseva tekijä lennokkien valmistuksen kannalta, ISR:n perustajiin lukeutuva Vadim Junik sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Ukrainalaisten sotakokemukset kiinnostavat myös länsimaisia yhtiöitä, jotka ovat perustaneet tutkimusosastoja maahan tai solmineet yhteistyösopimuksia paikallisten toimijoiden kanssa.

Lennokkivallankumous on muuttanut asiantuntijoiden mukaan taistelukentän läpinäkyväksi. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes kaikki liikkeet etulinjan tuntumassa voidaan havaita. Vastaiskuja tehdään muutaman minuutin kuluessa.

AeroDrone-yhtiön perustaja Dmitro Shymkiv sanoo venäläisten olevan taitavia lennokkien häirinnässä. Hän vertaa ilmiötä vanhaan radio-ohjelmaan, jota voi olla vaikea kuulla taustakohinan vuoksi. Häirintä vaikuttaa samalla tavalla droonien operointiin.

Viime keväällä Ukraina menetti jopa 10 000 lennokkia joka kuukausi elektronisten vastatoimien vuoksi.

Yksi tapa väistää häirintää on vaihtaa jatkuvasti lennokin käyttämää taajuutta. Saksalainen Quantum Systems -yhtiö rakentaa Kiovassa drooneja, jotka kestävät aggressiivistakin häirintää.

Uudet laitteet voivat hyödyntää visuaalista navigointia, mikä vähentää riippuvuutta satelliittinavigoinnista. Osa drooneista voi lukittautua kohteeseen ja hakeutua siihen itsenäisesti ilman ihmisohjausta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)