Verkkouutiset

Helsinki ilmakuvassa. PIXABAY

Raskas sääntely voi karkoittaa startupit muualle

Työpaikat ja teknologian kehitys saattavat pitkällä aikavälillä siirtyä Yhdysvaltoihin Euroopan sijasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Danish Entrepreneurs julkaisi yhdessä Suomen startup-yhteisön ja monen muun eurooppalaisen startup-yhdistyksen kanssa selvityksen, jonka tuloksista nousee esille ainakin yksi erittäin huolestuttava asia.

Eurooppalaiset startupit näkevät raskaan regulaation suurimpana haasteena kasvulleen. Jopa osaavan työvoiman puute ja makrotaloudelliset haasteet nähdään tällä hetkellä pienempänä ongelmana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

26 prosenttia kyselyyn vastanneista startupeista Euroopassa totesi regulaation olevan keskeisin haaste, kun vastaava luku startupeilla Yhdysvalloissa oli vain 13 prosenttia. Yhdysvalloissa keskeisimmäksi haasteeksi nähtiin makrotaloustilanteesta johtuvat haasteet, jotka ovat ongelma myös globaalisti, sillä Yhdysvallat on yksi tärkeimmistä markkinoista eurooppalaisille startup-yrityksille.

Euroopan näkökulmasta regulaatio suurimpana haasteena on huolestuttavaa siksi, että se on EU:n sisältä kumpuava ja itse aiheutettu ongelma.

– Euroopan unioni ei ole oppinut vuosien saatossa läksyistään. Toimiessani Euroopan parlamentin ja ympäristö- ja elintarviketurvallisuus valiokunnan jäsenenä 2009-2014 taistelin kovasti jo tuolloin avoimemman sääntelyn puolesta. GMO tai Novel Food -elintarvikelainsäädännön osalta emme ole vieläkään muun maailman tasolla, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Pakarinen toimi keskustan europarlamentaarikkona vuosina 2009-2014.

Startup-yritykset ovat usein korkean teknologian skaalautuvia ja erittäin tuottavia yrityksiä. Kasvaessaan onnistuneesti ne tuottavat valtavan määrän uusia työpaikkoja ja verotuloja. Kun vertailemme Yhdysvaltojen ja Euroopan suurimpia yrityksiä, ero on selkeä. Maailman 10 arvokkaimmasta yrityksestä peräti 6 on startup-lähtöisiä teknologiayrityksiä Yhdysvalloista, kuten Apple, Google, Amazon, Meta ja Microsoft.

Eurooppalainen sääntelykehikko saattaa aiheuttaa sen, ettei EU:n sisämarkkinoilta voi aidosti kasvaa globaaleja teknologiajättejä. Juuri hiljattain suomalaisen VTT:n teknologiaa kaupallistava startup-yritys Onego Bio päätti investoida ensimmäiseen tuotantolaitokseen Yhdysvaltoihin, eikä Eurooppaan hitaiden lupaprosessien vuoksi. Onego Bio valmistaa munanvalkuaisen tärkeintä proteiinia, ovalbumiinia, teknologian avulla ilman tuotantoeläimiä. Markkina, johon Onego Bio tähtää on arvoltaan noin 300 miljardia euroa.

Sama lupaprosessi, joka Euroopassa kestää noin neljä vuotta, kestää Yhdysvalloissa vain yhdeksän kuukautta. Startup-yritykset pelkäävät, että työpaikat ja teknologian kehitys saattavat pitkällä aikavälillä siirtyä Yhdysvaltoihin Euroopan sijasta.

– Eli Suomessa investoidaan ja kehitetään kriittistä osaamista ja teknologiaa, mutta iso osa taloushyödyistä ja kasvusta realisoituu EU:n ulkopuolella. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa tukahduttaa uutta yritystoimintaa raskaalla sääntelykehikolla ja hitailla lupaprosesseilla, Suomen startup-yhteisö painottaa tiedotteessa.

Kotimaisesta näkökulmasta asiasta tekee merkittävän se, että tuoreen Invest Europen tilaston mukaan pääomasijoittajien kiinnostus suomalaisyrityksiin on pysynyt korkealla maailmantalouden epävarmuudesta huolimatta ja olemme ykkössijalla eurooppalaisissa pääomasijoitustilastoissa. Euroopan keskitasoon verrattuna suomalaiset yritykset ovat keränneet lähes kaksi kertaa enemmän pääomasijoituksia suhteessa BKT:een.

– Eurooppa menettää pelin. Sääntelemme itsemme kuoliaaksi ja ajamme huipputeknologian esimerkiksi ruoka- tai lääketeknologiassa lisenssioimaan tuotteensa Singaporeen tai Yhdysvaltoihin. Tästä on kiinni koko Euroopan tulevaisuus ja kasvu. Tulevan komission ja parlamentin on oltava rohkeita ja antaa tilaa kokeiluille ja suurille globaaleille innovaatioille, muuten kuihdumme, Pakarinen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)