Verkkouutiset

Tuhottu rakennus Ukrainan Bahmutissa. AFP / LEHTIKUVA / YEVHEN TITOV

Ranskalaisarvion mukaan Venäjä sotii rinnakkaisessa todellisuudessa

Hyökkäys Ukrainaan perustui Dimitri Minicin mielestä Moskovan eliitin tyypillisiin harhakuvitelmiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän armeija on ajautunut Ranskan kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijana toimivan Dimitri Minicin mielestä ahdinkoon Ukrainassa useiden dramaattisten virhearvioiden vuoksi.

– 1990-luvun alussa venäläiset sotateoreetikot alkoivat korostaa ei-sotilaallisten ja epäsuorien sotilaallisten keinojen ja menetelmien merkitystä ratkaisevien poliittisten päämäärien saavuttamiseksi, Minic sanoo ranskalaislehti Le Monden julkaisemassa haastattelussa.

– Heidän mukaansa aseellista taistelua ei edistyksen saavuttamiseksi aina enää tarvittu, ja jos tarvittiinkin, sillä olisi vain rajallinen rooli sodan loppuvaiheessa, hän toteaa.

Keskeiseen asemaan nousivat hänen mukaansa informaatiosodankäynti, epäsuorat ja epäsymmetriset toimet, erikoisjoukkojen sekä vakinaiseen armeijaan kuulumattomien joukkojen hyödyntäminen. Lännessä tätä on – hänen mielestään hieman huolimattomasti – alettu kutsua hybridisodankäynniksi.

Vladimir Putin kuvitteli lähteneensä lyhyeen ja voitokkaaseen sotaan, mutta näyttää Dimitri Minicin mukaan päätyvän surkeaan epäonnistumiseen.

– Venäjän sotilaallisen ajattelun kehitys riippuu siitä, miten teoreetikot suhtautuvat tähän sotaan. Helmikuun 24. päivästä 2022 lähtien Venäjän sotilaseliitin äänekäs osa on suhtautunut erittäin – joskin epäsuoran – kriittisesti ”sotilaallisen erikoisoperaation” toteuttamiseen ja sen valmisteluvaiheeseen. Erityisesti on nostettu esiin puutteet tiedustelussa ja konfliktin kulun ennakoinnissa, Minic sanoo.

– On vielä hyvin aikaista analysoida, mitä tästä Venäjän asevoimissa opitaan. Tämän erittäin intensiivisen, pitkän, tappavan ja odottamattoman laajamittaisen sodan aiheuttamien inhimillisten ja aineellisten tappioiden määrän pitäisi tukea teoriaa kineettisen sodan välttämisestä sekä strategisista että käytännön syistä, hän toteaa.

– Epäonnistumisen taustalla on kuitenkin juuri teoretisointi aseellisen taistelun välttämisestä. Tämä johtuu sitä alusta alkaen vaivanneesta irrationaalisuudesta. Riippumatta siitä, noudattaako Kreml suoraa vai epäsuoraa strategiaa, se toimii rinnakkaisessa todellisuudessa omaksi vahingokseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)