Verkkouutiset

Helsingin yliopiston päärakennus Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Pyydämme anteeksi, toimintamme ei ole riittävän antirasistista”

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ryhtyy järjestämään antirasismikoulutusta.

– Pyydämme anteeksi, toimintamme ei ole riittävän antirasistista. Meillä on töitä tehtävänä niin kauan kuin kaikilla yhteisömme jäsenillä ei ole yhtä turvallista olla, opiskella ja elää opiskelijaelämää, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY tviittaa.

HYY on julkaissut anteeksipyynnön tässä kotisivuillaan. Tiedotteessa otetaan kantaa Afrikan tähti -kohuun. Siinä on kyse maantieteen opiskelijoiden järjestämässä peliteemaisessa opiskelijatapahtumassa fuksiryhmälle annetusta Afrikan tähti -teemasta. Opiskelijat pukeutuivat teeman mukaisesti rosvoiksi, punaisiksi, sinisiksi ja mustiksi pelinappuloiksi, Afrikan tähti -timantiksi ja löytöretkeilijäksi. Asia nousi julkisuuteen, kun vaihto-opiskelija otti siihen kantaa Instagramissa.

Helsingin yliopisto tiedotti myöhemmin, etteivät opiskelijat tiedostaneet teeman rasistisuutta ja ovat pyytäneet anteeksi teemaa ja pukeutumista.

HYY kiittää vaihto-opiskelijaa tärkeän keskustelun avaamisesta.

– Helsingin yliopiston ylioppilaskunta pyytää anteeksi. Toimintamme ei ole riittävän antirasistista. Opiskelijatapahtumien rasistiset ja haitallisia stereotypioita vahvistavat teemat ovat osa laajempaa rakenteellista rasismia yliopistossa ja ylioppilaskunnassa. Kyseessä ei ole pelkästään epähuomiossa tapahtunut virhe tai yksittäistapaus, joka voitaisiin vain lakaista maton alle. Kyse on laajemmasta kulttuurista, jossa emme osaa tunnistaa rasismia ja toimia antirasistisesti, tiedotteessa jatketaan.

HYY:n mukaan pelkkä rasisimin passiivinen tuomitseminen ei riitä, vaan tarvitaan aktiivisia tekoja.

Ylioppilaskunta listaa antirasistisia toimenpiteitä. Jatkossa esimerkiksi laaditaan opiskelijatapahtumiin toimintaohjeet rasismitapauksia varten, järjestetään antirasistisia koulutuksia ja selvitetään mahdollisuutta painottaa entistä enemmän yhdenvertaisuuden toteutumista HYY:n alaisille järjestöille jaettavissa toiminta-avustuksissa.

HYY kertoo myös sopineensa tapaamisen Maantieteen Opiskelijat ry:n (MaO) ja Helsingin yliopiston edustajien kanssa sekä tapaavansa keskustelun aloittaneen vaihto-opiskelijan kanssa, mikäli hän haluaa. Maantieteen opiskelijoille lähetetään myös selvityspyyntö fuksiaisiin ja järjestön yhdenvertaisuuden tilaan liittyen.

– Haluamme kiittää kaikkia keskusteluun aktiivisesti osallistuneita sosiaalisessa mediassa ja muilla alustoilla. Keskustelu rasismista on äärimmäisen tärkeää, jotta rakenteelliseen rasismiin pystytään puuttumaan ja toimintaa muuttamaan antirasistisemmaksi, tiedotteessa todetaan.

LUE MYÖS:

Helsingin yliopisto tarjoaa kriisiapua Afrikan tähti -kohussa

Uusimmat
MAINOS